Megtarthatja konferenciáját a kedden Brüsszelben betiltott NatCon – adták hírül a szervezők a közösségi médiában.

Orbán Viktor
Betiltott brüsszeli konferencia: teljes fordulat – a bíróság engedélyt adott, Orbán Viktor beszélhet / Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az X-en szerdán reggel arról számoltak be, hogy lebonyolítják a brüsszeli eseményük második napját, és ezt szabadon, az állami hatóságok további beavatkozása nélkül tehetik meg. Ennek oka, hogy

Belgium legmagasabb fokú közigazgatási bírósága, a Conseil d’État döntött az ügyben, és engedélyt adott a lebonyolításra.

 

Hogyan tiltották be a brüsszeli konferenciát?

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, a konzervatív politikai esemény kedden reggel kezdődött. A program szerint szerdán Orbán Viktor is felszólal, ahogy Mateusz Morawiecki Lengyelország korábbi miniszterelnöke is. Kedden Nigel Farage, a Brexit Párt (Reform UK) tiszteletbeli elnöke lépett színpadra. Csakhogy a belga rendőrség néhány óra után kiszállt a helyszínre, és véget vetett a programnak.

Arra hivatkoztak, hogy a durva lépés a közrend megzavarásának lehetősége miatt szükséges. Egy háromoldalas parancsot adtak át a szervezőknek (ez részben a magyar MCC), amelyben arra hivatkoztak, hogy kedden 17 órára ellentüntetés hirdettek meg, és nem tudják garantálni a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia résztvevőinek biztonságát. A rendőrség szerint ugyanis „nagy a valószínűsége”, hogy a tiltakozók (a hírek szerint antifasiszták) rendbontásba kezdenek, vagy akár meg is támadhatják a NatCon vendégeit.

Az intézkedésre a rendezvénnyel kapcsolatban területi illetékességgel bíró kerület, Saint-Josse-ten-Noode szocialista polgármestere, Emir Kir adott parancsot. Tettét a belga liberális miniszterelnök, az olasz jobboldali miniszterelnök és a brit konzervatív miniszterelnök is elítélte.

Emir Kir kedden még azzal érvelt, hogy a közbiztonság érdekében tiltotta be a konferenciát. Majd hozzá tette, hogy Brüsszelben „nem látják szívesen a szélsőjobboldaliakat”. Azt nem fejtette ki, hogy a NatCon meghívott előadói, köztük magas rangú állami vezetők, miért lennének szélsőjobboldaliak.

Magyarázkodik, de nem kér bocsánatot a brüsszeli polgármester

Szerdán aztán magyarázkodó bejegyzést osztott meg az X-en. Arról írt, hogy polgármesternek lenni azt jelenti, hogy felelősséget kell vállalni a közbiztonságért. Azzal védekezett, hogy a betiltásáról szóló rendelete az Ocam (Fenyegetéselemzés Koordinációs Testülete) elemzésén alapult. „Elismerem, hogy nincs szimpátiám a gyűlöletet hirdető emberekkel szemben, viszont a közrend fenntartása a legfontosabb” – írta.

Továbbra is kitart amellett, hogy a közrend fenntartása indokolta a tiltást. Ugyanakkor jelezte, tisztában van vele, hogy jogállamban él. Megerősítette, hogy a bíróság döntött, így a rendezvényt szerdán megtartják. Ezek szerint tehát a belga igazságszolgáltatás szerint sem szélsőjobboldali a NatCom rendezvénye. Emir Kir azonban nem kért bocsánatot, sőt úgy értékelt, hogy vállalta a felelősséget, hogy 

megakadályozza a túlkapásokat, és továbbra is éberen fogj figyelni, hogyan alakulnak a dolgok.

Ha valóban így tesz, figyelemmel követheti Orbán Viktor felszólalását, amely 11 órakor kezdődik, és terv szerint egy órán át tart.

Orbán Viktor üzent Brüsszelből, a betiltott konferenciáról

A rendőrség leállította a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát, ahol Orbán Viktor is fellép. A magyar miniszterelnök keményen reagált.