Közélet

Irán destabilizációs törekvéseiről egyeztetett az Egyesült Államok és Izrael védelmi minisztere

A védelmi minisztereknek még a péntek hajnali izraeli támadás előtt sikerült tárgyalniuk. A tárgyalás középpontjában Irán „destabilizációs akciói” voltak.

Megbeszélést folytatott csütörtökön Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter izraeli kollégájával, Joáv Galanttal, hogy megvitassák Irán közel-keleti „destabilizációs akcióit”, más regionális fenyegetéseket és a palesztin lakosságú Gázai övezetbe szánt segélyekkel kapcsolatos kérdéseket – olvasható a Pentagon Washingtonban csütörtök este kiadott közleményében.

Izrael, Egyesült Államok, amerikai, amerikai, Irán, iráni
Iránról tárgyaltak az Egyesült Államok és Izrael védelmi miniszterei / Fotó: AFP

Izraeli kollégájának

Austin a humanitárius segélyek áramlásának, növelésének és fenntartásának fontosságáról is beszélt, ideértve egy új, az izraeli Asdód kikötőjéből kiinduló segélyezési útvonalat

– közölte a Pentagon. A múlt hét végén Irán több száz drónt és rakétát indított Izrael ellen, válaszcsapásként a szíriai nagykövetségét ért, Izraelnek tulajdonított támadásra. Ezek legtöbbjét még azelőtt megsemmisítették, hogy izraeli területre értek volna. Lloyd Austin és Joáv Galant megbeszélésére még azelőtt került sor, hogy Irán péntek hajnalban bejelentést tett arról: légvédelme több drón ellen lépett fel az ország belsejében. Beszámolók szerint 

Izrael rakétatámadást is végrehajtott, de ez egyelőre Irán tagadja, Izrael pedig nem kommentálta a történést.

Az Izrael elleni támadás miatt a brit és az amerikai kormány is bejelentett egy szankciós csomagot. Az intézkedések az iráni kormány tagjait és fegyvergyártó cégeket is érintenek. A közösen kidolgozott és bevezetett intézkedéscsomag elsősorban az iráni fegyveres erők irányító testületeit, magas rangú vezetőit és beszállító intézményeit érinti.

 

izraeli háború irán Egyesült Államok támogatás gázai övezet
Kapcsolódó cikkek