Közélet

Iráni elnök: az ENSZ csak beszél az emberi jogokról, de teljesen tehetetlen

A Pakisztán és Irán közötti biztonsági és gazdasági kapcsolatok erősítéséről egyeztetett Ebrahim Raiszi Iszlámábádban. Az iráni elnök elmondta, Pakisztán a palesztin nép mellett áll.

A gazdasági és a biztonsági kapcsolatok mélyítéséről állapodott meg hétfőn Iszlámábádban Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök és Ebrahim Raiszi iráni elnök. A felek egyúttal a két ország közös határának megerősítésére is ígéretet tettek.

Ebrahim Raiszi iráni elnök Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök
Ebrahim Raiszi iráni elnök Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök / Fotó: AFP

Eljött az idő, hogy a határt a és a prosperitás csomópontjává tegyük – szögezte le Sarif. Raiszi hétfőn érkezett Pakisztánba, a háromnapos látogatás célja a két ország közötti kapcsolatok erősítése a januárban kirobbant diplomáciai feszültséget követően. A pakisztáni miniszterelnöki hivatal azt közölte, a felek eddig nyolc együttműködési megállapodást írtak alá.

Hivatalos források szerint az egyeztetésen szóba került az Irán és Pakisztán által közösen építendő gázvezeték ügye is. Az építkezések 2014-ben álltak le, miután Washington tiltakozott a terv ellen, mely szerinte sérti a Teheránra 2013-ban – az iráni nukleáris program miatt – kirótt szankciókat.  

Teherán és Iszlámábád között januárban vált feszültté a viszony, mert Irán drónokkal és rakétákkal támadta Dzsais el-Adl nevű, Teherán által terroristának minősített szeparatista lázadószervezet pakisztáni területen található feltételezett bázisait. Ezt követően Pakisztán is légi csapásokat hajtott végre iráni területen.

A sajtótájékoztató további részében Sarif méltatta a teheráni kormány Gáza melletti határozott kiállását, és egységre szólította fel a muszlim országokat a gázai háborúval kapcsolatban, valamint azonnali tűzszünetet sürgetett.

Leszögezte: Pakisztán a palesztin nép mellett áll. Raiszi a gázai háború kapcsán bírálta az ENSZ-t, mely szerinte csak beszél az emberi jogokról, de teljesen tehetetlen, s azt vetette az Egyesült Államok és egyéb nyugati országok szemére, hogy támogatják Izrael Gázai övezetben végrehajtott gyilkosságait.

Irán április 13-án intézett drón-és rakétatámadást Izrael ellen, Teherán a műveletet jogos önvédelemnek nevezte, miután Izrael feltételezhetően légi csapást intézett Irán damaszkuszi konzulátusa ellen.

 

ENSZ iráni elnök Sehbaz Sarif Pakisztán
Kapcsolódó cikkek