Közélet

Az amerikaiak tudják, hogy Izrael bombázta Iránt, hiába hallgat Jeruzsálem és tagad Teherán

Az, hogy Irán nem Izraelt teszi nyilvánosan felelőssé a támadásért, reményt nyújt arra, hogy véget ér a „szemet szemért” állapot. Izraelt többször kérte Washington, hogy ne torolja meg a múlt hét végi iráni támadást.

Miközben az iráni média elismerte, hogy robbanások rázták meg az országot péntek hajnalban, azzal kapcsolatban kételyeket fogalmazott meg, hogy a légi és dróncsapások Izraelből indultak. A zsidó állam sem dicsekedett el a támadásokkal, ám amerikai források szerint Washingtont figyelmeztette Izrael, hogy támadni fog.

Israeli army's ''Iron Dome'' air defense system on display during press tourSDEROT, ISRAEL - APRIL 17: A view of the battery of Israeli army's ''Iron Dome'' air defense system, which is used in drone and missile attacks on Israel from Iran, during a press tour organized for journalists in Sderot, Israel on April 17, 2024. (Photo by Mostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images)
Az izraeli légvédelmi rendszer, a Vaskupola egyik ütege / Fotó: Getty Images

Miután a múlt hét végén Irán rakétákkal és drónokkal lőtte a zsidó államot, hogy megtorolja a damaszkuszi nagykövetsége elleni légicsapást, Washington arra kérte Izraelt, hogy ne hajtson végre válaszcsapást, hiszen az iráni fegyverek 99 százalékát sikeresen lelőtték Izrael és szövetségesei. 

A perzsa ország egyelőre azonban nem azt kommunikálja sem a Reuters kérdésére, sem az állami televízióban, hogy a péntek hajnali támadások hátterében Izrael áll, és egyelőre válaszcsapáson sem gondolkozik.

A két ősellenség közötti viszály azonban félő, hogy tovább eszkalálódik, és már nemcsak Irán szövetségesei – mint a Hamász, a Hezbollah vagy épp a jemeni húszik – és Izrael között folytatódik a harc, hanem a két ország közvetlen háborúba kerül egymással.

Mérsékeltek az iráni reakciók

Egyelőre azonban a támadásokról az iráni állami médiában megjelent tudósítások nem említették Izraelt, és igyekeztek a csapások léptékét is minimálisként beállítani. Ugyanakkor 

Irán a támadások után lezárta a teheráni, a sirázi és az iszfaháni repülőterét, és az ország nyugati felében kiürítette a légterét is, igaz, azóta ezeket ismét megnyitották.

Időközben a jeruzsálemi amerikai követség korlátozta az amerikai kormánytisztviselők mozgását, így ők nem utazhatnak Jeruzsálemen, Tel-Avivon és környékén, valamint Beér-Seván kívülre.

 

támadás izraeli háború rakéta robbanás fegyver
Kapcsolódó cikkek