Frank-Walter Steinmeier német államfő a török vendégmunkások hozzájárulását méltatta Németország gazdasági jólétéhez hétfőn Isztambulban, háromnapos törökországi látogatása kezdőnapján.

German flag
German flag and visitors at the German Bundestag, Berlin, April 11, 2024. (Photo by Ute Grabowsky / Photothek Media Lab / dpa Picture-Alliance via AFP) német
Steinmeier isztambuli látogatásán köszönetet mondott a török vendégmunkásoknak / Fotó: AFP

Ma Németországban majdnem hárommillió török gyökerekkel rendelkező ember él, akik „társadalmunkat formázzák, illetve alakítják” – mutatott rá a német államfő.

Hozzájárultak országunk felépítéséhez, erőssé tették, és társadalmunk szívéhez tartoznak

– fogalmazott Steinmeier, aki a Sirkeci pályaudvaron beszélt, ahonnan számos török indult egykor Németországba.

Emlékeztetett arra, hogy a német–török migrációs folyam visszafelé is megtörtént, amikor még a 19. században a szegénység és elől sok német kézműves ment Anatóliába. Felidézte azt is, hogy a nemzeti szocializmus idején Törökország biztosított menedéket számos német művésznek és értelmiséginek.

„Míg a múlt század harmincas éveiben németek segítettek az új fővárost, Ankarát megtervezni, illetve felépíteni, addig a török vendégmunkások voltak azok, akik a hatvanas évektől segítettek felépíteni a fiatal szövetségi köztársaság gazdaságát, és időközben négy nemzedék alatt lényegesen hozzájárultak jólétünkhöz” – mondta Steinmeier.

Az akkori Német Szövetségi Köztársaság és Törökország 1961-ben írt alá megállapodást vendégmunkásokról, amelynek alapján – a német külügyminisztérium adatai szerint – mintegy 876 ezer ember érkezett Törökországból Németországba. Sokan közülük végleg ott telepedtek le, és később családjukat is átvitték.

A török gyökerű németek történelmünk részét képezik

– hangsúlyozta Steinmeier, hozzátéve, hogy „nem migrációs hátterű emberekről van szó, hanem Németország migrációs hátterű ország”.

Steinmeiert a pályaudvaron Ekrem Imamoglu, Isztambul újraválasztott ellenzéki polgármestere fogadta. Az eseményt megzavarta egy nagyjából 50 fős palesztinpárti tüntetőcsoport.

A német államfő Recep Tayyip Erdogan elnökkel is találkozik törökországi látogatásának harmadik napján, Ankarában.

Több százezren nyújtottak be idén menedékkérelmet Németországban

A migránsok jelentős része Szíriából, Afganisztánból és Törökországból érkezett.