Közélet

Az orosz-ukrán háború 778. napja – rakéta- és drónzáporral vették célba az ukrán infrastruktúrát

Harkiv, Kijev, Zaporizzsja, Odessza és Lviv is támadás alatt áll. Az orosz hadsereg a hőerőműveket is célba vette, kétszázezer lakos maradt áram nélkül. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

Továbbra is fegyverropogás zajától hangosak az éjszakák Ukrajnában. Oroszország több mint negyven rakétával és csaknem ugyanennyi támadó drónnal, többségében iráni gyártmányú Shahedekkel bombázott csütörtökre virradó éjszaka – számolt be róla az Unian ukrán hírügynökség.

Russian drone attacks on Kharkiv kill 4, injure 10, says Ukrainian news agency
orosz-ukrán háború
Az orosz hadsereg nem kegyelmezett az ukrán kritikus infrastruktúrának / Fotó: AFP

A rakéták és a Shahedek egy részét lelőtte a légvédelmünk. Sajnos csak egy részét

– írta Telegram-csatornáján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az államfő hozzátette, hogy az orosz hadsereg ismét a kritikus infrastruktúrát vette célba. A rakétatámadás a Harkivi régióban volt a legjelentősebb, ugyanakkor Kijev, Zaporizzsja, Odessza és Lviv régiókban is támadás alá kerültek az ukrán létesítmények.

Az elnök hangsúlyozta, hogy Ukrajnának légvédelemre és egyéb védelmi támogatásra van szüksége, és a nekik nyújtandó támogatásról nem szabad hosszasan tárgyalni.

A Zelenszkij által bejelentett támadást az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Olekszij Kuleba is megerősítette. A politikus szerint a Harkivi területen kritikus a helyzet, csak a várost több mint 10 rakétacsapás érte. Beszámolója szerint az oroszok megpróbálják lerombolni Harkiv infrastruktúráját és sötétben hagyni a várost. Már jelenleg is komoly áramkimaradások vannak a régióban, és mintegy 200 ezer lakos maradt áram nélkül.

Harkivban a metró óvóhelyként működik.

Az ukrán jelentés szerint Oroszország két hőerőművet támadott meg, súlyosan megrongálva azokat. Hozzátették, hogy az orosz-ukrán háború kezdete óra közel 170 alkalommal lőtték az ukrán hőerőműveket.

Békekonferenciát szerveznek az orosz–ukrán háború véget vetésére – Moszkva nélkül

Nyáron kerülhet sor az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos békekonferenciára. A kétnapos magas szintű esemény házigazdája Svájc lesz. Oroszország távol marad a tanácskozástól.

 

20:03

Robert Fico segítő kezet nyújtana Ukrajnának a béke érdekében

A szlovák miniszterelnök együttműködést ajánlott Ukrajnának a békemegoldások keresésében, és azt kívánta, hogy mihamarabb váljon az Európai Unió tagjává. Ez Robert Fico és ukrán hivatali kollégája, Denisz Smihal közös sajtótájékoztatóján hangzott el a két kormánynak a kelet-szlovákiai Nagymihályban megtartott együttes csütörtöki ülése után.

Fico a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint kijelentette: 

azt szeretné, ha az ukrajnai háború békésen és igazságosan, az ország területi egységét és szuverenitását tiszteletben tartó megoldással rendeződne.

Megjegyezte, hogy orosz haderő bevetése Ukrajna területén a nemzetközi jog megsértése volt, és együttműködést ajánlott Kijevnek a békemegoldások keresésében. „Szlovákia támogatása Ukrajna uniós csatlakozási ambíciói tekintetében nem spekulatív, hanem teljes értékű támogatás” – szögezte le Robert Fico a szlovák hírügynökség szerint.

18:16

Halálos rakétacsapást mértek az oroszok Mikolajivra

Az orosz hadsereg rakétacsapást mért a dél-ukrajnai Mikolajiv városára, aminek következtében az előzetes adatok szerint négy helyi lakos vesztette életét és öt sérült meg – közölte csütörtökön közleményben az ukrán déli műveleti parancsnokság. A közlés szerint ipari létesítményekben, lakóházakban és járművekben keletkeztek károk. Helyi jelentések szerint ezzel egy időben a szomszédos Herszon megyét is támadták az oroszok rakétákkal, erről részletek egyelőre nem ismertek.

Az ukrán főügyészség a közölte, hogy 

ötre nőtt az előző napi, Odessza megyét ért orosz ballisztikus rakétatámadás halálos áldozatainak száma.

Ivan Fedorov, a délkeleti Zaporizzsja megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz tüzérség tüzet nyitott a régióban lévő Huljajpole településre, ahol a támadásban saját háza udvarán megsérült egy 46 éves nő.

16:48

Orosz háborús költségvetés: 40 százalék megy védelmi kiadásokra

Oroszország idei költségvetési hiánya várhatóan 1400 és 1500 milliárd rubel között lesz – derült ki Anton Sziluanov pénzügyminiszter az Interfaxnak adott csütörtöki tájékoztatójából. A kormány új számítása szerint az orosz költségvetési hiány így mintegy 100 milliárd rubellel kisebb lesz a korábban vártnál. Mindez úgy jön össze, hogy a bevételek és a kiadások is egyaránt emelkednek. Egy rubel 3,87 forint. 

„A költségvetés végrehajtásának dinamikája jobb, mint a korábbi években. A költségvetési hiány idén 1400–1500 milliárd rubelre várható” – mondta Sziluanov az Interfaxnak. A tárca eredetileg 36 700 milliárd rubel elköltését tervezte, aminek 40 százalékát védelmi kiadásokra, azon belül pedig főként az ukrajnai háborút finanszírozására fordítják, a bevételi terv 35 100 milliárd rubellel számolt. A deficit 1,6 ezermilliárd rubelre volt tervezve, ami a GDP 0,9 százaléka.

15:48

Szijjártó Péter: meghaladta az egymilliárd dollárt az oroszországi exportunk

Magyarország és Oroszország gazdasági együttműködése hosszú és eredményes tradíciókra tekint vissza – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. 

A tárcavezető közölte: számos magyar vállalat épített ki komoly keresletet Oroszországban, így számos magyar termék iránt van komoly kereslet az orosz piacokon. Most az orosz piacon jelenlévő magyar vállalatok vezetőivel ültünk össze, mivel fontos külgazdasági célkitűzésünk, hogy a szankciók által nem sújtott területeken tovább fejlesszük a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokat – tette hozzá.

15:01

Ukrán hőerőművet semmisített meg az orosz rakétacsapás

Az ukrán védelmi minisztérium arról számolt be, hogy orosz csapatok csütörtökre virradó éjszaka erőteljes rakétatámadással vették célba több helyszínen is az ukránok kritikus infrastruktúráját. A támadást nem sikerült teljes mértékben visszaverni, két ukrán hőerőmű is megsérült, közülük a Kijevi régióban található Tripilszka erőmű (TPP) teljesen megsemmisült – írta meg az Inferfax.

Andrij Hota, az erőmű üzemeltetéséért felelől PJSC Centrenergo felügyelőbizottságának elnöke arról adott tájékoztatást, hogy a támadás idején az Tripilszka területén dolgozó valamennyi munkás életben van. A rakéta-becsapódást követően a turbinacsarnokban tűz keletkezett, és ez végzett nagy pusztítást. A lángok megfékezésén azóta is dolgoznak. Az erőmű teljesen leállt, termelésének 100 százaléka kiesett.

09:40

Közel tízezren érkeztek szerdán Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 5019-en léptek be Magyarországra szerdán, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4764-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatott csütörtök reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A közlés szerint a beléptetettek közül a rendőrség 53 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

ami 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Ukrajna drón orosz-ukrán háború Oroszország Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek