Közélet

Pattanásig feszül a helyzet a NATO és Oroszország között

Annak ellenére, hogy a NATO főtitkára kijelentette: nem terveznek csapatokat küldeni Ukrajnába, Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint tovább terjeszkednek Oroszország határa felé. Peszkov szerint országa és a NATO a közvetlen konfrontáció szintjén van.

Gyakorlatilag a közvetlen konfrontáció szintjére csúsztak le Oroszország és a NATO közötti kapcsolatok – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön.

Nato,Flag,On,Cloudy,Sky.,Flying,In,The,Sky
Az elnöki szóvivő szerint Oroszország és a a közvetlen konfrontáció szintjén van / Fotó: Shutterstock

Peszkov szerint a NATO-országok és maga a fennállásának 75. évfordulóját ünneplő szövetség is már közvetlenül belekeveredett az Ukrajna körüli konfliktusba.

A NATO folytatja mozgását a határaink felé, a katonai infrastruktúrájának a határaink felé való bővítését

– mondta. Úgy vélekedett, hogy a NATO a lényegét demonstrálja, hiszen a szövetséget az Egyesült Államok a konfrontáció eszközeként hozta létre, elsősorban az európai kontinensen. „A NATO ebben a tekintetben továbbra is betölti funkcióját, amely azonban jelenleg semmiképpen sem járul hozzá a kontinens biztonságához, kiszámíthatóságához és stabilitásához, hanem éppen ellenkezőleg, destabilizáló tényezővé vált” – mondta Peszkov.

Andrej Kartapolov, az orosz parlementi alsóház védelmi bizottságának elnöke reagált Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszternek arra a kijelentésére, miszerint NATO-tagországok közös missziót hoztak létre Ukrajnában. Kartapolov úgy vélekedett, hogy ez az intézkedés a következő lépések legalizálását célozhatja, és kilátásba helyezte, hogy Oroszország figyelemmel fogja kísérni ezeket.

A NATO nem tervez csapatokat küldeni Ukrajna területére.

„Erre vonatkozóan nem érkezett semmilyen kérés, de az ukránok felszerelést, lőszert, fegyvereket kérnek, amit mi biztosítunk, azonban ez nem tesz minket az orosz–ukrán konfliktus részesévé” – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtótájékoztatóján.

 

oroszország orosz-ukrán háború NATO
Kapcsolódó cikkek