Közélet

Tízezrek menekültek el a gázai övezetből

Egyes palesztinok fejenként akár tízezer dollárt is kifizetnek úgynevezett közvetítőknek, hogy a rafahi határátkelőn keresztül Egyiptomba menekülhessenek.

Több mint 64 ezer, második útlevéllel is rendelkező palesztin hagyta el a Gázai övezetet a harcok kirobbanása óta. Az ENSZ adatai szerint ez mindössze töredéke a palesztinok lakta térségben otthonaikból menekülni kényszerült embereknek. A Gázai övezet lakosságának több mint 80 százaléka, csaknem 1,9 millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát a harcok miatt.

A person sits on a donkey-drawn cart while watching from a far as people search the rubble of destroyed buildings in the Asra residential compound, northwest of Nuseirat in the Gaza Strip, on March 25, 2024 amid the ongoing conflict in the Palestinian territory between Israel and the militant group Hamas. (Photo by AFP)
Fotó: AFP

Tavaly november elején nyílt első ízben lehetőségük a második útlevéllel rendelkező palesztinoknak, illetve a külföldieknek az október 7-i terrortámadás nyomán Izrael által blokád alá vett tengerparti enklávé elhagyására. Egyes palesztinok fejenként akár 10 ezer dollárt is kifizetnek úgynevezett közvetítőknek, hogy a rafahi határátkelőn keresztül Egyiptomba menekülhessenek.

A határt Egyiptom Izraellel közösen szigorúan ellenőrzi. A belső menekültek közül pedig több mint egymillió, az övezet északi részéről elmenekült palesztin él ideiglenes szálláshelyeken Rafahban. Rijád Manszúr palesztin ENSZ-nagykövet ezzel kapcsoaltban nemrég úgy fogalmazott, hogy a palesztinoknak három lehetőségük maradt a háború közepette: halál, kivándorlás vagy behódolás.

Kemény szóváltásokra került sor Izrael és Lengyelország között

Kemény próbának teszik ki a lengyelek szolidaritását azok a kijelentések, amelyeket Izrael képviselői tettek, miután a World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezet hét önkéntese meghalt a Gázai övezetben – írta Donald Tusk lengyel kormányfő az X közösségi felületen. A segélymunkások halálát okozó izraeli légicsapás miatt felháborodását fejezte ki, és az eset tisztázását követelte Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter is.

 

 

izraeli háború gázai övezet palesztinok
Kapcsolódó cikkek