Közélet

Az izraeli háború 222. napja – lecsapott az izraeli légierő: megölték a Hezbollah egyik vezetőjét

Az IDF megölte a Hezbollah rangidős tábori parancsnokát, aki több terrortámadásért közvetlenül felelős volt. Friss hírek az izraeli háborúról.

Az Izraeli Légierő végzett a Hezbollah magas rangú parancsnokával, Husszein Ibrahim Mekkivel a dél-libanoni Türosz térségében egy kedd éjszakai hadműveletben – közölte a hadsereg szerda reggel a The Jerusalem Post beszámolója szerint.  

Fotó: Ahmed al-Rubaje / AFP

Az izraeli hadsereg közlése szerint Mekki a háború kezdete óta felelős számos izraeli terület megtámadásért, illetve civilek és otthonuk elleni terrortámadás megtervezéséért és végrehajtásáért. Korábban kedden a libanoni állami hírügynökség arról számolt be, hogy legalább ketten meghaltak egy izraeli légicsapásban a dél-libanoni Türoszban. Két libanoni biztonsági forrás azt mondta a Reutersnek, hogy a libanoni Hezbollah egyik parancsnoka volt az egyik meggyilkolt ember. 

Korábban Világgazdaság is megírta, hogy Moody’s Ratings szerint elhúzódhat a konfliktus Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet között, és folytatódnak az ellenségeskedések Iránnal, valamint az Irán nevében tevékenykedő szerveződésekkel, köztük a Hezbollah libanoni síita milíciával is. Különösképpen nem elhanyagolható annak kockázata, hogy 

a helyzet nyílt katonai konfliktussá fajul Izrael és a Hezbollah vagy közvetlenül Izrael és Irán között.

 

 

16:35

Napokon belül elismerheti a palesztin államot Írország

Írország még májusban elismerheti a palesztin államot, akár már május 21-én – közölte Michael Martin ír külügyminiszter szerdán. Az Európai Unió tagjai közül az írek mellett Spanyolország, Szlovénia és Málta is gondolkozik a palesztin állam elismerésén, mondván tartós békét csak a kétállami megoldás hozhat a régióban.

Gázai övezet izraeli háború Hezbollah Hamász
Kapcsolódó cikkek