Közélet

Svájc után Szaúd-Arábiában tárgyalna az EU az ukrajnai békéről, oda az oroszokat is meghívnák

Az ukrán békeformulát támogató csúcstalálkozóra nem megy el Joe Biden, várhatóan Kína sem küld vezető diplomatákat az oroszokat pedig meg se hívták. Brüsszel szerint ősszel, Szaúd-Arábiában jöhet a folytatás, immár úgy, hogy az oroszok is leülnek a tárgyalóasztalhoz.

Arról tárgyalnak az Európai Unióban, hogy mi legyen a Svájcban tartandó ukrán békecsúcs folytatása. Az uniós bürokraták a június közepi békecsúcs után egy újabb találkozót szeretnének az ősszel Szaúd-Arábiában, ahová már az oroszokat is meghívnák.

Des soldats ukrainiens de retour chez eux, à la suite d'un échange de prisonniers de guerre entre la Russie et l'Ukraine, le 31 janvier 2024. Cet échange était le 50ème retour de prisonniers de guerre et concernait 207 défenseurs ukrainiens. Ukrainian soldiers returning home, following a prisoner of war exchange between Russia and Ukraine, January 31, 2024. This exchange was the 50th return of prisoners of war and involved 207 Ukrainian defenders. béke,
Az ukrán béketervnek az is része, hogy az orosz katonák hazamennek. Ez minden bizonnyal elfogadhatatlan Putyin számára / Fotó: northfoto

A 10 pontos ukrán békeformulára fókuszáló konferencián mintegy 80 ország jelezte a részvételét valamilyen formában, ám Oroszországot nem hívták meg. Ugyanakkor 

azt a rendező svájciak is elismerik, hogy előbb-utóbb az oroszokat is be kell vonni a béketárgyalásokba. 

A Bloomberg információi szerint hétfőn azért beszéltek erről brüsszeli ülésükön a tagállamok külügyminiszterei, mert szeretnék elkerülni az arcvesztést.

Hiába vesz részt mintegy 80 ország a békecsúcson, Biden és a kínaiak távol maradnak

A svájci csúcstalálkozón ugyanis nem lesz jelen Joe Biden amerikai elnök, aki inkább hollywoodi hírességek társaságában gyűjt pénzt a kampányára. Azt egyelőre nem tudni, hogy Kína végül küld-e diplomatákat a gyűlésre. A lap forrásai szerint nem vezető diplomatákat küld Svájcba India és Brazília, és Kínából csupán egy rangidős diplomata utazhat a konferenciára.

Tavaly augusztusban egyébként pont Szaúd-Arábiában tartották meg azt a csúcstalálkozót, melyen szintén a 10 pontos ukrán békeformula volt a kiindulópont és melyre Oroszországot nem hívták meg. A tavaly nyári dzsiddai csúcson részt vett Kína is.

 

Európai Unió béketárgyalás háború orosz-ukrán háború Szaúd-Arábia
Kapcsolódó cikkek