BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elhunyt Szent-Györgyi Albert világhírű tanítványa, Lajtha Ábel

A neurokémia terén nagyot alkotó professzor 102 éves korában hunyt el. Tudományos munkássága mellett alapítója volt a Magyarország Barátai Alapítványnak is.

New Yorkban 102 éves korában elhunyt a világhírű magyar neurokémikus, agykutató professzor, akadémikus, Lajtha Ábel, aki a Magyarország Barátai Alapítványnak is alapító tagja volt.

Lajtha Ábel
Fotó: Soós Lajos / MTI

Az 1922-ben született kutató apja a Kossuth-díjas zeneszerző és népzenekutató, Lajtha László volt. 1945-ben szerezte meg doktori címét a Pázmány Péter Tudományegyetemen, majd 

1946–1947-ben már a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert mellett működött tanársegédként, akivel később az Egyesült Államokban is dolgozott együtt.

Alapítója és később elnöke is volt az Amerikai Neurokémikusok Társaságának, és 1976-tól szerkesztője, majd főszerkesztője volt a Neurochemical Journal címet viselő tudományos folyóiratnak. 1971-ben kinevezték a New York-i Egyetem Orvostudományi Intézet pszichiátriai kutató professzorának – olvasható a Magyarország Barátai Alapítvány honlapján közölt gyászjelentésben.

Az MTA Pro Scientia Hungarica érmét 2002-ben, Bernard Haber-díjat 2005-ben kapott, és 2016-ban elnyerte a Magyar Érdemrend középkeresztjét is. Pályafutása során több mint 700 tudományos cikket írt, miközben laboratóriumában nagyjából 40 magyar ösztöndíjas dolgozott.

„Szent-Györgyi Albert tanítványaként a tudományos eredményeket tartom a legtöbbre, a gazdagság nem igazi érték” – vallotta Lajtha Ábel.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.