Közélet

Gulyás Gergely: kényszersorozás zajlik Kárpátalján, Magyarország senkit nem ad ki Ukrajnának

Vannak nehézségek, de összességében a gazdasági adatok biztatóak – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a legújabb kormányinfón –, idén jó eséllyel 8-10 százalékkal nőhetnek a reálbérek. Ezzel együtt kihívások vannak, ilyen a versenyképesség is, e téren Európa öncsonkítást végzett, viszont egyik kiemelt témája lesz a magyar soros elnökségnek júliustól. A tárcavezető elmondása szerint az Európai Bíróságon elítélték Magyarországot a külső határok védelme miatt, az erről szóló ítéletet azonban csak napokkal az EP-választások után hozzák nyilvánosságra. A miniszter beszélt arról is, hogy nyitott a kormány jogszabály-módosításra, ha azzal elkerülhető egy újabb vízi tragédia, mint ami Verőcén történt. Az orosz hekkertámadás során nem szivárogtak ki bizalmas adatok.

A kormány értékelte a háborús helyzet, ami úgy tűnik, egyre nehezebb – ezzel kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az ukrán hadsereg az állásait egyre nehezebben tudja tartani. Ennek következménye az a kényszersorozás, amely már Kárpátalján is zajlik, ugyanakkor jelezte: Magyarország nem ad ki senkit Ukrajnának.

GULYÁS Gergely
Fotó: Balogh Zoltán

Hangsúlyozta, hogy a NATO csak olyan döntést hozhat, amelyből Magyarország fizikailag és pénzügyileg is kimaradhat.

Felelőtlennek tartjuk azokat a nyilatkozatokat, amelyek az Ukrajnába történő katonai bevonulást támogatják

– mondta Gulyás, hozzátéve, hogy a tétje is a június 9-i EP-választásoknak, hogy milyen erősek lesznek a háborúpárti erők vagy éppen a józan ész erői. 

Elítélték Magyarországot a külső határvédelem miatt

A tárcavezető beszélt arról is, hogy az Európai Bíróságon megszületett a döntés a Magyarországot migráció miatt elítélő ügyben, de a kihirdetést a választások utánra időzítették.

Magyarországot meg akarják bírságolni a határvédelem miatt, napi 6 millió forintot kellene fizetnünk. 

Épp ezért hangsúlyozta, hogy olyan képviselőket kell az EP-be küldeni, akik nem az átjárható, határoktól mentes migrációt támogatják.

Több fejlesztést adtak át az elmúlt héten 

Átadták a Mol tiszaújvárosi komplexumát – mondta Vitályos Eszter, hozzátéve, hogy 130 eurós támogatás nyújtott a beruházáshoz a magyar állam. Ezzel párhuzamosan 28 milliárd forintból valósultak meg beruházások, ennek keretében újultak meg a dunaújvárosi bölcsődék. Közútfejlesztések, kulturális fejlesztések valósultak meg, az utóbbiak 21 milliárd forintból.

Bejelentette, hogy elérhető az a weboldal, amely közérthető formában mutatja be a digitális állampolgárságot.

Az eljárás lényege, hogy a polgárok a kormányhivatalban kapnak egy kódot, ehhez szükséges egy okostelefon és 14 éves korhatár. Ősztől már használható lesz a digitális állampolgárság.

Nem kerültek ki bizalmas adatok az orosz hekkertámadás során

Bizalmas adatok nem kerültek ki – mondta Gulyás Gergely határozottan a 444 kérdésére, miután sajtóhírek szerint orosz hekkerek megtámadták a külügy szervereit, és annak során adatok szivárogtak ki. A tárcavezető szerint hekkertámadások vannak és lesznek, ezekről azonban nem számolnak be, ahogy a többi ország sem. De bizalmas adatok nem kerültek ki ismételte meg, szerinte ennek ellenkezőjét semmilyen bizonyíték nem támasztja alá. Úgy látja, a hekkertámadások a mindennapi valóság részét képezik, arról pedig nem tud, hogy bármilyen állam nagykövetét hasonló ügyben berendelték volna.

A szólásszabadságba nem fér bele az uszítás

A szólásszabadságnak vannak korlátai, de nem foglalja magában a gyűlöletre uszítást – mondta arról, hogy Robert Fico elleni merénylet után elárasztották az internetet a gyűlöletre uszító kommentek Magyarországon is. Szerinte nem szükséges jogszabályi módosítás, mert ezt a jelenlegi törvények sem fogadják el. Az pedig a híroldalak felelőssége, hogy ezeket a kommenteket eltávolítsák. 

Sulyok Tamás köztiszteletben áll, Dobrev követhetett el bűncselekményt

A baloldalon nagy a tolongás, Dobrev Klára a hazugságtól sem riad vissza – válaszolta arra a kérdésre, hogy a DK politikusa szerint Sulyok Tamás köztársasági elnök egy húsz évvel ezelőtti ügyben érintett volt. Gulyás hozzátette, szívesen megnézné azt a feljelentést, amelyet Dobrev ad be, szerinte Gyurcsány Ferenc felesége követhetett el bűncselekményt. Sulyok Tamásról pedig azt mondta, hogy vitán felül áll, hogy köztiszteletben álló személyiség, aki mögött komoly jogász múlt van. 

Jogilag abszurd, képtelen állítást fogalmazott, gusztustalan

– így jellemezte Dobrev Klára előző napi sajtótájékoztatóját.

Amíg nem kapják vissza a kárpátaljai magyarok a jogaikat, addig Ukrajna nem lesz EU-tag

Az EU-s elnökségnek és az ukrán tárgyalásoknak nincs közük egymáshoz – válaszolta egy másik kérdésre. Ukrajnával jelenleg is zajlanak a tárgyalások, ennek azonban feltételei vannak, ilyen, hogy Ukrajna állítsa vissza a magyar kisebbség jogait. Ez azonban mai napig nem történt meg. 

Ukrajna nem tud úgy csatlakozni az unióhoz, hogy ez a feltétel nem teljesül

– tette világossá.

Nyilvánvalóan az ellenzék háborúpárti, Magyarország semleges közvetítő lesz

Nyilvánvalóan nem igaz, mondta arra, hogy Magyar Péter szerint az ellenzék nem háborúpárti. Szerinte nyilvánvaló, hogy a baloldal háborúpárti, és a finanszírozóik is azt szeretnék, hogy Magyarország beálljon a sorba. 

Magyarország semleges közvetítőként szeretné az elnökséget betölteni – mondta a júliusban induló uniós elnökségünkről. Van néhány terület, amelyet a magyar kormány kiemelten fontosnak tart. Ilyen a versenyképesség, ebben „Európa éppen öncsonkítást tart”, és ilyen a biztonság, illetve a közös agrárpolitika is.

Politikai eszközként használnak egy bíróságot, a szlovák és a magyar kormány csak békepárti

Gulyás kérdésre elmondta, politikai döntés született Benjamin Netanjahu kapcsán a Nemzetközi Büntetőbíróságon. Az izraeli kormányfő ellen elfogatóparancsot adtak ki. Nem jó, ha egy bíróságot politikai eszközként használnak – tette hozzá. 

Rajtunk kívül a szlovák kormány áll ki a béke mellett, őket lehet még abba a táborba sorolni, akik úgy gondolják, hogy fegyverszünetre és békére van szükség – mondta Gulyás. Úgy látja, addig jó, amíg demokratikus körülmények között zajlik ez vita a háború lezárásáról. 

Óriási a tétje, ilyen viták vannak, de külön kell választani a nyílt gyűlöletkeltéstől

– mondta a miniszter. 

Baloldali és háborúpárti volt a Ficót meglövő személy

Háborúpárti ember, aki Ukrajnának fegyvereket követelt, ez biztos – mondta Gulyás Gergely, aki szerint Magyarországon a baloldal háborúpárti, ebből fakad a párhuzam. 

Egy másik kérdésre azt mondta, hogy sérelem nem merült fel a napelem-támogatások kifizetésével kapcsolatban, szerinte a szabály az, hogy államigazgatás gyorsan működik. Vitályos Eszter annyit tett hozzá, hogy itt uniós forrásról van szó, emiatt lehet lassabb a kifizetés. A Napelem plusz program viszont teljesen hazai forrásból valósul meg, így egyszerűbb az ügyintézés.

Nyitott a kormány jogszabály-módosításra, ha ezzel elkerülhető egy újabb hajós tragédia

Nem tudjuk pontosan, hogy mi történt, folyik jelenleg egy büntetőeljárás – mondta verőcei tragédiáról Gulyás, és jelezte, hogy ha bármilyen szabálymódosítással el lehet kerülni az ilyen eseteket, akkor lépni fognak. „Nyitottak vagyunk rá” – fűzte hozzá, ugyanakkor jelezte, hogy valószínűleg nem a szabályozáson múlt.

Brüsszelben a jognak semmilyen jelentősége nincs, csak a politikai akarat számít

– válaszolta egy másik kérdésre a 7. cikkely lefolytatásával kapcsolatban, miután Lengyelországgal szemben pár hónap után megszüntették. Szerinte ez az egész egy hazugság, amivel együtt kell élni, és továbbra is azt gondolja, hogy Brüsszel nem Moszkva. Ugyanakkor az folyamatosan érkeznek – tette hozzá.

Kisebb-nagyobb véleménykülönbségek vannak a kormány és a jegybank között

A közelmúltban is egyeztetett egymással Orbán Viktor és Matolcsy György – válaszolta egy másik kérdésre Gulyás. Szerinte van véleménykülönbség a két intézmény között, azonban nagyon fontos, hogy a párbeszéd biztosított legyen. Ennek a csatornái biztosítottak is, és a kisebb-nagyobb véleménykülönbségekkel együtt kulcsfontosságú kérdésekben együtt tudnak dolgozni.

Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnere Németország – mondta Gulyás –, s a kormány azon dolgozik, hogy a német minél kisebb hatással legyen hazánkra.

Ettől függetlenül úgy véli, le tudunk válni idén a német növekedési tendenciákról.

Gulyás egy másik kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szélsőbaloldallal szemben mindig volt megértés az európai elitben. „Jó lenne, ha megszűnne a kettős mérce, és ugyanúgy elítélnék a szélsőbaloldalt, mint a szélsőjobboldalt” – tette hozzá a miniszter, szerinte aki ártatlan járókelőket bántalmaz egy vascsővel, annak egyszerűen börtönben a helye.

Egy kérdésre válaszul leszögezte, Orbán Viktort nem érdekli az Európai Bizottság elnöki tisztsége.

Öncsonkítás, amit Európa csinál, biztatók a magyar gazdasági adatok

Amerikában még van életerő, Európa viszont öncsonkítást végez, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Korábban lett volna rá lehetőség, hogy a világban három nagy hatalom legyen, Amerika és Kína mellett Európa is ott legyen. De Brüsszel olyan döntéseket hozott, amelyek alapján ma inkább úgy tűnik, hogy kétpólusú lesz a világrend.

A védővámok szerinte rombolják Európa versenyképességét. Egy-egy területen azonban előállhat ilyen helyzet, de nem úgy, ahogy a német zöldek valami ideológiai ötlettel előállnak. 

Gulyás úgy látja, amióta baloldali kormány van Németországban, olyan szabályokat hoznak, amelyek a versenyképességet rombolják. Benne van a veszély, hogy elveszítik a kínai piacaikat. Ezért a magyar kormány nem támogatja a védővámok bevezetését.

Vannak nehézségek, de összességében a gazdasági adatok biztatók

– kommentálta a csütörtök reggel közölt beruházási adatokat, amelyeket elsősorban a háború számlájára írt. A keresetekről azt mondta, hogy nagyon régen nem voltak ilyen magasan a reálbérek. Jó esély van arra, hogy idén 8-10 százalékkal emelkedjenek a reálkeresetek.

Nem hasznosítható ingatlanokat ad el az állam

A magyar állam által nem hasznosítható ingatlanok értékesítése elvárás az NGM-től, és túl is szárnyalta az elvárt pénzügyi mértéket az eladásoknál – válaszolta egy másik kérdésre Gulyás. Minden ingatlant internetes árverésen értékesítenek, tehát a legnagyobb nyilvánosság mellett.

Megnyugtató választ adott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora – mondta szűkszavúan Gulyás Gergely, miután az egyetem meghívta a korábbi iráni elnök, Mahmud Ahmedinezsádot, hogy előadást tartson.

Komolyan veszik az életveszélyes fenyegetéseket

Teljesen komolyan veszi az életveszélyes fenyegetéseket a kormány, és a tagok elleni fenyegetéseket, de ezeket egyenként nem hozza nyilvánosságra a kabinet – mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. 

Véget ért a kormányinfó

Véget ért a kormányinfó, köszönjük a figyelmüket!

 

 

Miniszterelnökség kormányinfó Gulyás Gergely
Kapcsolódó cikkek