Magyar gazdaság

Elkeserítő adat látott napvilágot a magyar gazdaságról: egyre fogynak a beruházások

Közzétette a KSH, hogyan alakult a beruházások teljesítménye az idén januártól márciusig. Nincs ok az örömre, sőt.

A nyers adat szerint az idei első negyedévben 9,6 százalékkal csökkent a beruházások teljesítménye az előző év azonos időszakához képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtök reggel. A kiigazított adatok szerint 9 százalékos a mínusz.

Installation of solar panels on a house roof.
A németországi adókedvezmények érintenék a klímavédelmi beruházásokat és a szolidaritási adót is.
Elkeserítő adat látott napvilágot a magyar gazdaságról: egyre fogynak a beruházások / Fotó: AFP

Még rosszabb hír, hogy az előző negyedévhez viszonyítva – a szezonálisan kiigazított adatok alapján – a beruházások értéke összehasonlító áron 3,6 százalékkal esett vissza. A KSH azt is feltárta, hogy a beruházások csökkenéséhez a legnagyobb mértékben 

  • az ingatlanügyletek, 
  • a feldolgozóipar, 
  • a szállítás, raktározás
  • és a mezőgazdaság nemzetgazdasági ágak 
    járultak hozzá. 

A visszaesést valamennyire mérsékelte a közigazgatás, valamint a növekvő beruházási aktivitása. A statisztikai hivatal legközelebb augusztus 22-én teszi közzé a 2024-es második negyedév beruházási teljesítményének alakulását.

A nemzetgazdasági beruházások volumenváltozása
2024. I. negyedév
 

Mindenesetre az eggyel korábbi negyedév ennél jobban nézett ki. A 2023-as utolsó negyedévben a beruházások volumene (a megelőző év azonos időszakának bázisán) 3 százalékkal csökkent, viszont a tavalyi harmadik negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – már 1,5 százalékkal nőtt. Akkor az is kiderült, hogy a beruházások volumene 2023-ban összességében 8,5 százalékkal csökkent a 2022-es értékkel összevetésve.

Akkor még azt lehetett megállapítani, hogy a beruházások általános visszaeséséhez bár a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, a meghatározó súlyú feldolgozóipar és ingatlanügyletek visszafogták, míg a közigazgatás és az energiaipar beruházásai kifejezetten növelték a nemzetgazdasági teljesítményt. Ezek a faktorok tehát mostanra elolvadtak.

A teljes képhez ugyanakkor az is hozzátartozik – ahogy arra a Portfolio.hu felhívta a figyelmet –, hogy az idéntől megváltoztatta a beruházási adatközlését. Eszerint a mostani adatközlés még előzetesnek számít, ezért csak egy szűkített jelentés. A részletes, negyedéves beruházásstatisztika jövő hét végén várható.

 

beruházások ksh negyedév 2024
Kapcsolódó cikkek