Közélet

Izrael felháborodott a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsán

Benjamin Netanjahu mellett több Hamász-vezető is felkerült az ICC listájára. Izrael és az iszlamista szervezet egyaránt tiltakozik a Nemzetközi Büntetőbíróság döntése ellen.

Erkölcsi vakság egy sorba állítani az izraeli vezetőket és a Hamász palesztin terrorszervezet vezetőit – írta Beni Ganz izraeli miniszter, a hadikabinet tagja hétfőn X (volt Twitter) fiókjában, válaszul annak lehetőségére, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adhat ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joav Galant izraeli védelmi miniszter, Jahja Szinvár, a Hamász gázai vezetője és Mohammed Deif, a Hamász katonai szárnyának főparancsnoka ellen.

Bejamin Netanjahu, Izrael, miniszterelnök, izraeli háború
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök felháborodott az ellene javasolt nemzetközi elfogatóparancson / Fotó: Bryan R. Smith / AFP

Izrael a legigazságosabb háborúba kezdett, miután egy terrorista szervezet mészárlást hajtott végre polgárai ellen. Izrael a történelem legmorálisabb módján harcol, ragaszkodva a nemzetközi joghoz, igazságszolgáltatási rendszere független és erős

– emelte ki bejegyzésében Ganz. Hozzátette, hogy a polgárainak védelméért harcba szállt ország vezetőit egy sorba állítani a vérszomjas terroristákkal erkölcsi vakság, és megsérti az Izrael állampolgárainak védelmére vonatkozó kötelezettségét és lehetőségét.

Az ügyész kérésének elfogadása letagadhatatlan történelmi bűn lenne

– hangsúlyozta Ganz.

A Hamász palesztin terrorszervezet szintén tiltakozott az ellen, hogy vezetőiket együtt ítéljék el az izraeli vezetőkkel. Az iszlamista szervezet szerint a hágai bíróság határozata egyenlővé teszi az áldozatot a hóhérral, ezáltal ösztönözni fogja a megsemmisítő háború folytatását – emelte ki a szervezet szóvivője, egyúttal kérte a bíróságot a nemzetközi elfogatóparancsra vonatkozó kérelem visszavonására.

Izraelben újra megnyitják az 1-es terminált a Ben Gurion repülőtéren

Izraelben a nyári forgalomnövekedésre számítva ismét megnyitják a régi, 1-es terminált a Tel-Aviv melletti Ben Gurion repülőtéren. A turisztikai forgalom jelentős növekedésére számítanak.

 

 

Izrael izraeli háború Nemzetközi Büntetőbíróság Hamász Benjamin Netanjahu
Kapcsolódó cikkek