Közélet

Izrael számon kéri, hogy több európai ország is elismeri a palesztin államot

Íroszág, Norvégia és Spanyolország is csatlakozik a gázai kétállami megoldás tervéhez, az izraeli külügyminiszter emiatt hazarendelte saját, illetve bekérette a három ország nagykövetét.

Izrael azonnali konzultációra hazarendelte nagyköveteit Norvégiából, Írországból, illetve Spanyolországból, és bekérették ezeknek az országoknak a nagyköveteit az izraeli külügyminisztériumba. Az ok: mindhárom európai ország elismeri a palesztin államot a jövő héten.

Rally for Israel's Independence Day in Bremen
izrael és palesztin zászló
háború
gáza
hamász
tüntetés
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Az izraeli külügyminiszter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy olyan, mintha aranyérmet adományoznának a Hamász gyilkosainak és erőszaktevőinek.

Ezért levetítik a bekéretett nagyköveteknek azt a háromperces, a Hamász fegyveresei által készített videót, amelyen öt, a határsávot monitorozó, fegyvertelen izraeli katonalány látható a Nahal Oz nevű laktanya elleni támadás idején, tavaly október 7-én. Ezt a felvételt – melyen brutálisan bánnak a véres ruhában, súlyos sebesülésekkel a padlón ülő vagy fekvő fiatal nőkkel – szerda este fogják bemutatni Izraelben. A felvételről egyértelműen kiderül, hogy a nőket megerőszakolták.

Izrael azzal érvel a három ország döntése ellen, hogy a palesztin állam egyoldalú elismerése ebben az időpontban a Hamász október 7-i terrortámadásának jutalmazásaként értékelhető.

A Hamász tavaly októberben betört Izrael déli részébe, ahol meggyilkolt mintegy 1200 embert, 252 embert pedig elrabolt, akik közül sokakat jelenleg is fogva tart.

 

Izrael Gázai-övezet Hamász nagykövet
Kapcsolódó cikkek