Közélet

Orbán Viktor szerint a következő két-három év kiemelkedően jó lehet – videó

Rendhagyó interjút adott a Blikknek Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor. A kormányfő beszélt Novák Katalinról, Varga Juditról, Magyar Péterről és arról, mit gondol a titkosszolgálati botrányról.

„Sose hordtam golyóálló mellényt, most se hordok” – mondta a Blikknek adott interjúban Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfőt először a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet kapcsán kérdezték arról, hogy hord-e golyóálló mellényt. Orbán Viktor szerint azt még nem tudjuk, hogy magányos elkövető volt-e a merénylő, de azt tudjuk, hogy az elkövető háborúpárti.

ORBÁN Viktor
interjú
Orbán Viktor elárulta, hord-e golyóálló mellényt / Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A miniszterelnök azt is elárulta, hogy a magyar titkosszolgálat együttműködik a szlovák titkosszolgálattal, ahogy más európai és NATO-országokéval is. Az orosz hekkerek külügy elleni támadásáról szóló kérdésre Orbán Viktor elmondta, hogy ma már a titkosszolgálatok tevékenysége egyre inkább a kibertérbe kerül.

Arról is beszélt, hogy nemcsak Oroszország próbálkozik betörni a magyar állami szervek szervereire, de 

ezekről nem szabad beszélni, mert az csak a gyengeségeket fedné fel.

Visszatérve a Fico elleni merényletre kiemelte, hogy a miniszterelnök nem teheti meg, hogy nem megy az emberek közé, nem élhet az emberektől elzárva. Ugyanakkor a biztonságot igyekezni kell maximalizálni.

Az orosz–ukrán háború kapcsán elmondta, hogy szét kell választani az európai és az amerikai színteret. 

Európában csak Magyarország a békepárti, illetve az utóbbi időben Fico átmanőverezte Szlovákiát a békepártiak közé.

Ugyanakkor szerinte a békepártiak száma a szavazók körében mindenhol nő. Ezért az európai parlamenti választás után az európai miniszterelnökök hozzáállása a háborúhoz meg fog változni. Európa ugyanis demokratikus. Ez azért is fontos, mert a háború nem áll meg, és az eszkaláció felé mozog. Ma már olyan lépéseket fontolgatnak, melyeket a háborúpártiak is túlzásnak tartottak korábban. Ez azonban nemcsak európai folyamat, hiszen novemberben az Egyesült Államokban is választás lesz. Szerencsés esetben ez a békepártiak győzelmét és a tűzszünetet hozza.

Orbán Viktor szerint a béketárgyalásokban részt vevő szereplők kiléte is kérdéses, ez ugyanis egy proxyháború. Ezért 

két tárgyalásra lesz szükség, Oroszország és Ukrajna, illetve Oroszország és az Egyesült Államok között.

A belpolitikai kérdésekre kitérve szó esett Novák Katalin és Varga Judit lemondásáról, amelyről elmondta, hogy az azt kiváltó ügy villámcsapásként érte. Elmondta azt is, hogy a helyzetben eszköztelen volt, hiszen a köztársasági elnök hivatala független a kormánytól.

Varga Judit lemondása kapcsán pedig elmondta, hogy az némiképp túlzás lehetett, hiszen egy 25 éves gyakorlatot követett az egykori igazságügy-miniszter. A miniszterelnök elárulta, hogy a történtek után leült egy kávéra a lemondott politikustársaival, és azt is elmondta, hogy Varga Judittal ma is szokott egyeztetni, hiszen rendkívül felkészült politikusról van szó.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy Magyar Pétert nem ismeri személyesen, talán két szót beszélt vele.

Ha ő a belső kör, akkor én nem

– fogalmazott a kormányfő, aki szerint Magyar Péter jövőjéről majd a választók döntenek. Hozzátette, hogy mindenkinek joga van a politikában megméretni magát. Magyar Péter kapcsán úgy nyilatkozott, hogy az zavarná, ha Varga Judit férje a nemzeti-keresztény-polgári oldalon bontott volna zászlót.

A korábbi miniszterelnökökről szólva elmondta, hogy Antall Józseffel, Horn Gyulával, de még Medgyessy Péterrel is van nexusa, Gyurcsány Ferenccel azonban már kevésbé. De vele is volt valaha kapcsolata. Orbán Viktor ugyanis mindenkinek megadja a tiszteletet, hiszen

mégiscsak egy nemzethez tartozunk.

Minderről azután beszélt, hogy felidézte azt, amikor felköszöntötte Medgyessy Pétert 80. születésnapja alkalmából, és Horn Gyula kórházi kezeléséről.

Orbán Viktor ugyanakkor nem vállalkozott arra, hogy megtippelje a válogatott EB-mérkőzéseinek kimenetelét. De hozzátette, hogy szerinte mind a három csoportmeccs nyerhető, ám el is lehet veszíteni őket, hiszen a modern futballban kicsik a különbségek. Ha a Jóisten engedi, akkor mind a három meccsen ott lesz. Az olimpiára viszont nem fog kilátogatni, az szerinte a köztársasági elnök dolga. Az ötkarikás játékok kapcsán elmondta azt is, hogy mivel a helyszínek messze vannak egymástól, így a tévé előtt magyar ügyekben jobban informált lehet, mint a helyszínen.

Az első, 1998-as választási győzelme óta eltelt időszakról úgy vélekedett, hogy bár természetesen mindent lehetett volna jobban csinálni, de jó pályán vagyunk. A miniszterelnök kiemelte, hogy látja a következő két-három évet, ami kiemelkedően jó lehet. Erre ugyanis

van egy terv.

 

Orbán Viktor miniszterelnök választás interjú Robert Fico
Kapcsolódó cikkek