BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
FRA : 14 Juillet : Repetitions du defile aerien de cloture

Újabb high-tech helikopterek érkeztek Magyarországra

Magyarország a NATO elvárásainak megfelelően a katonai célú ráfordításait illetően immáron második éve teljesíti a kívánt 2 százalékos költségvetési szintet, amelynek 20 százalékát a haderőfejlesztési program keretében fejlesztésekre fordítja a Magyar Honvédség.

Két újabb H225M típusú helikopter érkezett a Magyar Honvédséghez az Airbus Helicopters franciaországi gyártóközpontjából – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A tárcavezető közölte, hogy a gépek hétfő délután érkeztek meg a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár légibázisára.

FRA : 14 Juillet : Repetitions du defile aerien de cloture
Franciaországban készülnek a helikopterek / Fotó: Hans Lucas via AFP

Hozzátette: az új, high-tech eszközökkel tovább erősödik a magyar légierő ejtőernyős és légi deszant képessége.  A politikus hangsúlyozta, hogy a francia Airbus és a Magyar Honvédség együttműködése keretében a most érkezett gépekkel együtt már 8 darabra bővült a H225M helikopter flotta a dandárnál, így már a teljes,

16 gépből álló H225M-flotta fele Magyarországon van.

Emlékeztetett: az első helikoptereket 2023. július 24-én fogadta a dandár, az eszközök azóta folyamatosan érkeznek. Hozzátette: Magyarország a NATO elvárásainak megfelelően a katonai célú ráfordításait illetően immáron második éve teljesíti a kívánt 2 százalékos költségvetési szintet, amelynek 20 százalékát a haderőfejlesztési program keretében fejlesztésekre fordítja a Magyar Honvédség.

A miniszter kiemelte: 2024-et a légierő évének is nevezhetjük, hiszen számos új eszköz és intézkedés fókuszál az MH légi képességeire. Az év eddig eltelt időszakában 4 új Gripen beszerzéséről számolhattunk be, a SAAB-bal a kiterjesztett valóság (XR)-technológiát is alkalmazó kiválósági központot hoztunk létre, a pilóták pedig év elején jelentős illetményemelésben részesültek.

Szalay-Bobrovniczky szerint Brüsszel és a nyugat európai vezetők háborút akarnak, viszont Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, de a magyar emberek biztonsága érdekében védelmi képességeinket folyamatosan erősítjük.

Új iparág született Magyarországon: ezermilliárdos üzlet a fegyvergyártás – térképen, hol vannak a hadiüzemek

Hamarosan mérföldkőhöz ér a feltámasztott magyar védelmi ipar és néhány éven belül szemmel látható részesedéssel bír majd a hazai GDP-ből. Ennek fejlesztése nem csak a nemzetgazdaság szempontjából megkerülhetetlen, hanem vegytiszta szuverenitási kérdés is. A soron következő kérdés, hogyan lehet a Magyarországon legyártott haditechnikát becsatornázni a nemzetközi piacokra.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.