BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
PARIS - MEETING BETWEEN FRENCH PRESIDENT AND PRESIDENT OF UKRAINE

A franciák hallani sem akarnak csapataik Ukrajnába küldéséről

Egy új felmérés szerint csökken Kijev és Emmanuel Macron támogatottsága.

Emmanuel Macron francia elnök támogatottsága öt és fél éves mélypontra zuhant egy friss felmérés szerint, amelyet azután végeztek, hogy előrehozta a választásokat, a döntéssel mélyítve a politikai válságot.

PARIS - MEETING BETWEEN FRENCH PRESIDENT AND PRESIDENT OF UKRAINE
A francia elnök fűt-fát ígért ukrán kollégájának, de a választók nem örülnek neki / Fotó: AFP

A Les Echos című napilap és az Institute Montaigne megrendelésére készített közvélemény-kutatás eredménye szerint csak a megkérdezettek 24 százaléka bízik benne, hogy Macron képes kezelni az ország problémáit – ez 5 százalékpontos csökkenés május óta.

Az Elabe felmérésből az is egyre nyilvánvalóbb, hogy 

Marine Le Pen radikálisan jobboldali Nemzeti Tömörülése végez majd az első helyen az előrehozott választások első fordulójában, 

270 szerezhet a törvényhozásban az 577-ből, míg Macron és szövetségesei 90-130-at.

Ez pedig azt jelenti, hogy Le Penék adhatják a következő francia kormányfőt, és ennek jelentős hatása lesz a gazdaságpolitikára.

Kevésbé aggódnak az ukrajnai háború miatt

A kutatásban részt vevő 1502 embert a belpolitika mellett az ukrajnai háborúról is kérdezték. Háromnegyedük változatlanul aggódik amiatt, hogy a konfliktus átterjed más országokra, ez az arány azonban jóval magasabb, 89 százalék volt az orosz invázió első heteiben és 79 százalék még tavaly márciusban is, vagyis az aggodalom némileg enyhül.

A photo taken on February 1, 2021 shows a French Mirage 2000-5 in the Djiboutian air space. (Photo by Daphné BENOIT / AFP)
A francia közvélemény nem adna Mirage-okat Kijevnek / Fotó: AFP

Adrien Smid, az Elabe vezető tanácsadója ezt azzal magyarázza, hogy 

a közvélemény talán kezdi megszokni a háborút,

vagy csak megnyugtatta őket Vlagyimir Putyin, aki többször kijelentette, hogy nem tartja valószínűnek az atomfegyverek bevetését.

Attól viszont még mindig az emberek kétharmada fél, hogy a konfliktus átterjed konkrétan Franciaországra; ez a szám a háború kezdete óta nem változott, pedig leginkább Macron sürgeti katonák küldését Ukrajnába.

Nem adnának Kijevnek vadászgépet és katonát

Minimálisan csökken azonban azok aránya, akik helyeslik Kijev katonai támogatását. Még mindig egyetért ezzel a megkérdezettek többsége, 55 százaléka, ez azonban két százalékponttal kevesebb a márciusinál és 11 százalékponttal a tavalyinál.

Smid szerint az összefüggés nyilvánvaló: minél kevésbé aggódnak az emberek, annál kevésbé támogatják az Ukrajnának nyújtandó segítséget. 

Határozottan ellenzik viszont Mirage 2000-5 vadászgépek átadását Kijevnek és katonai kiképzők Ukrajnába küldését, amit Macron a normandiai partraszállás 80, évfordulóján jelentett be.

Előbbit a megkérdezettek 54, utóbbit 57 százaléka ellenzi, különösen a radikális jobboldal szavazói.

Még egyértelműbb a reakció a harcoló alakulatok Ukrajnába küldését illetően: erről a válaszadók 83 százaléka hallani sem akar, még Macron híveinek a háromnegyede is ellenzi.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.