BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 847. napja – Putyin megérkezett Észak-Koreába, ahol tárt karokkal fogadták

null
Összefoglaló:

Vlagyimir Putyin orosz elnök megérkezett Phenjanba, ahol Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun személyesen fogadta. A diktátor hatalmas parádéval várta Putyin, a kifutón zászlók és portrék fogadták az orosz elnököt. Putyin 24 év óta először utazott Észak-Koreába, egy olyan országba, mely Oroszországot még mindig létfontosságú szövetségesének tartja.

Putyin, Kim Dzsongun
Putyin megérkezett Észak-Koreába, ahol tárt karokkal fogadták / Fotó: AFP

Ezúttal azonban Oroszországnak nagyobb szüksége van Phenjan támogatására, mint valaha. Putyin észak-koreai látogatásával többek között megerősíti és bővíti a kétoldalú turisztikai, kulturális és oktatási együttműködések lehetőségét, de kétségkívül most a védelmi és katonai együttműködésre összpontosítanak – írja a The Kyiv Independent. 

Putyin részéről az utazás azt jelenti, hogy viszonozza Észak-Korea folyamatos támogatását az ukrajnai háborúhoz, és ami még fontosabb, Észak-Korea katonai utánpótlását

– mondta Yong-Chool Ha, a Washingtoni Egyetem Koreai Tanulmányok Központjának igazgatója. Kim Dzsongun tavaly egy páncélvonattal érkezett meg Oroszországba, felkereste a Vosztocsnij űrközpontot, Komszomolszk-na-Amure várost, a tengermelléki Knevicsi repülőteret és Vlagyivosztokot. Kim Dzsongun ekkor hívta meg az orosz elnököt.

Az orosz elnök méltatta Észak-Koreát, amiért a kommunista ország támogatja Oroszországot az Ukrajna elleni háborújában. 

Vlagyimir Putyin a Koreai Központi Hírügynökségnek ezt egy keddi levelében fejtette ki, az orosz elnök úgy fogalmazott, hogy Észak-Korea „határozottan támogatja” Moszkva ukrajnai háborúját, és azt írta, hogy magasabb szintre kívánja emelni a Phenjannal való kapcsolatokat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.