BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bukta: Nyugati kutatók is részt vehettek Irán és Kína drónfejlesztéseiben

Egy jelentés szerint több nyugati akadémikus is együttdolgozott kínai katonai kutatókkal. A kutatók olyan projektekben vettek részt, melyek nagy része miniatűr légijárművek, azaz MAV drónok fejlesztéséről szól.

Kanadai és más nyugati egyetemi kutatók segítenek Iránnak és Kínának a dróntechnológia fejlesztésében. Egy drónok meghajtási technológiájával foglalkozó 2023-as kutatási tanulmányban három kutató vett részt a Teheráni Egyetemről, az Iráni Perzsa-öböl Egyetemről és a Windsori Egyetemről. A miniatűr légijárművek (MAV) 2022-es tanulmányban részt vett egy kínai kutató, egy iráni K.N. Toosi Műszaki Egyetem és egy akadémikus Waterlooból.

ASELSAN's micro unmanned aerial vehicle "Saka", kutatók
Nyugati kutatók is részt vehettek Irán és Kína drónfejlesztéseiben / Fotó: Anadolu via AFP

Továbbá a Yorki Egyetem kutatója, valamint az iráni Sharif Műszaki Egyetem repülőmérnöki tanszékének egyik akadémikusa részt vettek egy 2020-as tanulmányban, ami a MÁV-ok repülési teljesítményének javításáról szólt – írja az X-en a Visegrád 24. Kínai és iráni tudósok megpróbálják jóindulatúnak álcázni a tudományos kutatást, miközben valójában kettős felhasználásról van szó:

A kanadai egyetemek évek óta együttműködnek a kínai hadsereg egyik legjelentősebb tudományos intézetével,

és fejlett technológiájú kutatási projektek százaiban vesznek részt, ezzel pedig olyan eredményeket mutatnak fel, melyek segíthetik a kínai védelmi szektort a csúcstechnológiás iparágakban. 

Az amerikai Strider Technologies Inc. hírszerző cég kutatása szerint 50 kanadai egyetem kutatói, köztük

  • a Waterlooi Egyetem,
  • a Torontói Egyetem,
  • a British Columbia Egyetem,
  • és a McGill Egyetem kutatói

2005 és 2022 között közös tudományos közleményeket készítettek és publikáltak a kínai hadsereggel kapcsolatban álló tudósokkal. A Strider adataiból kiderül, hogy az általuk vizsgált időszak utolsó 5 évében 

Kanada vezető egyetemének oktatói több mint 240 közös tanulmányt publikáltak olyan témákban, 

mint a kvantumkriptográfia, a fotonika és az űrtudomány – ezek mind kapcsolatban álltak kínai katonai tudósokkal. A kínai Nemzeti Védelmi Technológiai Egyetem (NUDT) kutatói közül néhányan a rakétateljesítmény és -irányító rendszerek, a mobil robotika és az automatizált megfigyelés szakértői voltak. Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Ausztráliában dolgozó akadémikusok 

dróntechnológiai kutatásokban is együttműködtek az iráni Sharif Egyetemmel, amelyről köztudott, hogy szoros kapcsolatban áll az ország hadseregével.

A brit kormány bejelentette, hogy kivizsgálja azokat az állításokat, amelyek szerint számos egyetem együttműködött iráni akadémikusokkal.

Izraelnek mindent be kell vetnie ahhoz, hogy viszonozni tudja a Hamász, a Hezbollah, a húszi lázadók és Irán támadásait, ehhez pedig most már minden támogatást megkap az Egyesült Államoktól, miután a héten Benjamin Netanjahu megerősítette, hogy Joe Biden kormányzata feloldja a fegyverszállítási korlátozást. Ennek ellenére arról számoltak be, hogy a Fehér Ház mégis késlelteti 50 darab F–15-ös vadászgép eladását Netanjahu kormányának. Az izraeli külügyminisztériumtól azt várták, hogy hivatalosan értesítse a kongresszust a 18 milliárd dolláros eladásról, de még nem tette meg. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.