BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fegyvernyugvást kér az olimpia idejére a G7

Az ókori görög olimpiák idején bevett szokás volt, hogy a harcoló felek fegyvernyugvást hirdettek.

A világ hét legfejlettebb ipari országa (G7) arra szólított fel pénteken lezárult olaszországi csúcstalálkozójának zárónyilatkozatában, hogy a nyári párizsi olimpia idejére világszerte szüntessék be a harcokat a háborús övezetekben - közölte szombaton Giorgia Meloni olasz kormányfő a G7-országcsoport nevében.
 

G7 preparations in Bari, Italy
Giorgia Meloni olasz kormányfő. Fotó: AFP

Meloni elmondta: az olimpiai játékok idejére szóló béke ötletét Franciaország vetette fel a tanácskozáson.
 

Remek javaslat volt, amelyet a résztvevők egyhangúlag támogattak

 - mondta az olasz kormányfő a G7-csúcsot lezáró sajtótájékoztatóján.
A párizsi olimpia július 26-tól augusztus 11-ig tart.
 

Az ókori görög olimpiák idején bevett szokás volt, hogy a harcoló felek fegyvernyugvást hirdettek, amely a sportesemény előtt hét nappal kezdődött, és hét nappal utána ért véget, hogy a sportolók biztonságban utazhassanak, és részt vehessenek a megmérettetéseken.


Emmanuel Macron francia államfő már áprilisban jelezte: sürgetni fogja, hogy hirdessenek tűzszünetet a párizsi olimpia idejére, elsősorban a Közel-Keleten, Ukrajnában és Szudánban. Akkoriban Oroszország hűvösen reagált a felvetésre, tartva attól, hogy Kijev erőinek újraszervezésére és megerősítésére használná fel a harcok ideiglenes leállítását.
 

G7-es csúcstalálkozó: középpontban a migráció kezelése

Folytatódik a G7-ek találkozója.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.