BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 253. napja: súlyos éhínség fenyegeti a Gázai övezetben élőket

Bittersweet Eid Al-Adha Rush in Gaza
Összefoglaló:
Bittersweet Eid Al-Adha Rush in Gaza

Az izraeli háború 253. napja: súlyos éhínség fenyegeti a Gázai övezetben élőket

Katasztrófára figyelmeztet az ENSZ: több mint egymillió embert fenyeget a legveszélyesebb szintű éhezés a Gázai övezetben.

Katasztrófára figyelmeztet a Gázai övezet déli részén az ENSZ élelmezésügyi hivatala a folytatódó izraeli-palesztin háború kapcsán. A harcok következményeként ugyanis a támadásokkor bekövetkező halálesetek mellett hetek óta az éhezés is a halálokok között szerepel – számolt be a Euronews. A World Food Programme (WFP) szakértői szerint leginkább a déli területen aggasztó a helyzet, de a humanitárius válság az egész övezetben tartóssá vált.

Bittersweet Eid Al-Adha Rush in Gaza
A háború már nem csak élelmezési, hanem vízügyi és higiéniai katasztrófát is okoz. Fotó: Anadolu via AFP

Az ENSZ élelmezési alapjának igazgató-helyettese kiemelte, hogy a harcok már nem csak élelmezési, hanem vízügyi és higiéniai katasztrófát is okoznak. 

Az elvezetetlen szennyvíz járványveszélyt jelent az összezsúfolódott civilek menedékhelyein. Ez szörnyű 

– tette hozzá Carl Skau a WFP operatív igazgatója.

Több mint egymillióan éhezhetnek Gázában

Az ENSZ több ügynöksége szerint július közepéig több mint egymillió ember szenvedhet a legveszélyesebb szintű éhezéstől a Gázai övezetben. Az éhínségeket előrejelző nemzetközi hálózat, a FEWS NET már hónapokkal ezelőtt arról számolt be jelentésében, hogy az észak-gázaiak az utóbbi hónapokban 

a napi elégséges kalóriamennyiség mindössze 15 százalékához jutottak hozzá a segélyekből, a helyzet azóta pedig csak rosszabbodott.

Izrael többször is tagadta, hogy éhínség lenne Gázában, és visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint az éhezést fegyverként használja a Hamász elleni háborúban.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.