BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Az amerikai haditengerészet a leghosszabb harcát vívja

A második világháború óta nem harcolt olyan hosszú ideig az amerikai haditengerészet, mint a jemeni húszi lázadókkal az elmúlt hónapokban. A vörös-tengeri válság pedig fokozódni látszik.

A húszik célja a palesztinok támogatása a Hamász és Izrael közöti háborúban, ami miatt szinte naponta lőnek ki rakétákat vagy támadnak drónokkal a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben, valamint a szűk Bab el-Mandeb-szorosban, ami Afrikát elválasztja az Arab-félszigettől. Minden jel arra utal, hogy az amerikai és a szövetséges haditengerészetek összecsapásai a húszi lázadókkal intenzívebbek válnak.

USS COLE-TOWED
Joe Biden elnök több amerikai hadihajót is a térségbe küldött. Ez a haditengerészet USS Cole rombolója / Fotó: AFP
Joe Biden elnök több amerikai hadihajót is a térségbe küldött. Ez a haditengerészet USS Cole rombolója / Fotó: AFP

A helyzet komolyságát mutatja, hogy Joe Biden elnök több amerikai hadihajót is a térségbe küldött. Míg a USS Eisenhower repülőgép-hordozó nagyrészt távol marad, a USS Laboon és a USS Cole rombolók heti hat napot Jemen közelében töltenek.

„Nem hiszem, hogy az emberek igazán értik, mennyire halálosan komoly az, amit csinálunk, és hogy a hajók továbbra is mekkora veszélyben vannak” – mondta Eric Blomberg, a USS Laboon parancsnoka az AP-nak.

Kétségtelenül ez a leghosszabb harc, amelyben az Egyesült Államok haditengerészete eddig részt vett a második világháború óta 

– mondta Bryan Clark, a Hudson Intézet vezető munkatársa, aki korábban tengeralattjárón szolgált. „Annak a határán vagyunk, hogy a húszik képesek lesznek olyan támadásokat indítani, amelyeket Amerika nem tud majd minden alkalommal megállítani.”

Ha hagyjuk, hogy elmérgesedjen a helyzet, a húszik sokkal hozzáértőbbé és tapasztaltabbakká válnak.

Marc Miguez, a haditengerészet második repülőgéphordozó csapásmérő csoportjának parancsnoka, amelyhez az Eisenhower és annak támogató hajói tartoznak, úgy tudja, hogy Irán nem csak anyagilag és fegyverekkel segíti a húszikat, hanem hírszerzési információkkal is. Sőt, kiképezték őket kereskedelmi hajók és amerikai hadihajók célbavételére.

Amerikai romboló rakétával válaszol egy húszi támadásra / Fotó: AFP

Az Egyesült Államok számos légicsapást végzett a szárazföldön is. Jemenen belül húszi radarállomásokat, kilövőállásokat, drónokat és egyéb katonai helyszíneket lőttek. Csak az Eisenhower repülőgépei több mint 350 bombát és 50 rakétát lőtt ki a szövetségesei mellett. Ezen kívül pedig már megsemmisítettek egy robbanóanyaggal felszerelt víz alatti drónt is.

Ideje lenne megrohamozni a boltokat a karácsonyi ajándékokért?

A kereskedők már a nyár elején elkezdték lefoglalni a gyártósorokat, hogy minél olcsóbban biztosítsák az árukészletet. A kereskedelmi vállalkozások áruszállítási problémáktól tartanak, így korábban elkezdtek készülni a karácsonyi szezonra.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.