BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kegyetlen hőség lesz pénteken: erős UV-B sugárzás várható

Extrém, illetve nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken az ország egész területén. A szakemberek arra kérnek mindenkit, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata javasolt.

A figyelmeztetési kritériumot meghaladó extrém UV-B sugárzás várható a Nyugat-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, illetve a Dél-Alföldön – írta a HungaroMet Nonprofit Zrt.

Hungary heatwave, hőség, kánikula
Fotó: Attila Volgyi Xinhua / eyevine / Northfoto

Ezeken a területeket az UV-index meghaladja a 8,0 értéket, a lehetséges maximum érték pedig 8,3. Nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon, ezeken a területeken az UV-index meghaladja a 7,0 értéket. 

A szakemberek arra kérnek mindenkit, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata javasolt. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet, olyan bőrreakció, égés, amely 24 óra múlva is jól látható – olvasható a közleményben.

Hőségben ne dolgozzanak az emberek, de kapjanak fizetést – kéri a szakszervezeti szövetség

Extrém időjárás idején a dolgozók ne dolgozzanak, de kapják meg a fizetésüket – ezt a hőségprotokollt támogatja a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.