BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

NATO: minden tagországnak kötelező lesz fegyvert küldeni Ukrajnába

A NATO-főtitkár szerint Ukrajna önkéntes támogatása nem hozza el a kívánt eredményt, így az észak-atlanti szövetségben kötelezővé teszik a fegyverszállításokat. Jens Stoltenberg szerint Ukrajnát addig kell segíteni, ameddig meg nem nyeri a háborút. Magyarország mentességet kap a kötelezettség alól.

Minden NATO-tagországnak kötelező lesz fegyvert küldenie Ukrajnába – ezt az észak-atlanti szövetség főtitkára közölte Brüsszelben. 

NATO Secretary General Jens Stoltenberg
NATO: minden tagországnak kötelező lesz fegyvert küldeni Ukrajnába / Fotó: Anadolu via AFP

Láttuk, hogy az Egyesült Államok hat hónapot töltött azzal, hogy megállapodjon az Ukrajnának nyújtott további segítségről. Azt is látjuk, hogy a szövetségesek által tett ígéretek egy részét nem tartották be. Az önkéntességet kötelezettséggé kell alakítani hogy, az ellátás megbízhatóbbá és nagyobb léptékűvé váljon

– közölte a Jens Stoltenberg.

A kötelező fegyverszállítást a NATO Szövetséges Erők Európai főparancsnoka, Christopher Cavoli koordinálja – írta meg a Meduza.

Stoltenberg hozzátette, hogy a NATO-tagok évente 40 milliárd euró katonai támogatással látják el Ukrajnát. A főtitkár szerint ezt a szintet fenn kell tartani, ha lehet emelni kell. Hozzátette, hogy ezzel nem lehet leállni, amíg Ukrajna meg nem nyeri a háborút.

A NATO-ban nagyrészt egyetértés van Ukrajna támogatásának ügyében, ezen a téren egyedül Magyarország nem ért egyet a többségi véleménnyel. Jen Stoltenberg június 12-én Budapestre utazott, hogy tárgyaljon Orbán Viktor miniszterelnökkel a közös kötelezettségvállalásokról. Végül megállapodtak abban, hogy Magyarország mentességet kap a fegyverküldés kötelezettsége alól, így pedig nem blokkolja a NATO-s döntéshozatalt.

Orbán Viktor is bejelentette, hogy megszületett a megállapodás, ami szerint Magyarországnak nem kell részt vennie a területén kívül katonai akcióban, nem kell katonát, fegyvert vagy pénzt küldenie Ukrajnába.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.