BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hétszázmillió dollár értékben kötött szerződést Stinger-rakéták gyártására a NATO

A NATO-főtitkár szerint a szövetség súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, ami miatt több védelmi beruházás szükséges.

A NATO 700 millió dollár értékben kötött szerződést Stinger-rakéták gyártására tagállamaiban – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden Washingtonban, a NATO-csúcstalálkozó kísérőrendezvényeként tartott védelmi ipari fórumon.

Fotó: AFP

A szervezet főtitkára kifejtette, hogy 

a szövetség súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, ami miatt nagyobb fokú együttműködés és több védelmi beruházás szükséges. Mint mondta, „nem lehet nagyobb védelmet nyújtani erős védelmi ipar nélkül”, 

és sürgette az európai és észak-amerikai védelmi ipar innovációs szintjének emelését, valamint a termelési kapacitásának fokozását.

Kathleen Hicks amerikai védelmiminiszter-helyettes úgy vélte, hogy a NATO-szövetségesek stratégiai versenytársainak gyors terjeszkedése a védelmi ipar terén rámutatott arra, hogy az észak-atlanti térség védelmi iparának finanszírozása évtizedeken keresztül elmaradt a szükségestől, figyelmen kívül hagyva az igényeket.

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy 

a NATO-tagországok öt új stratégiai légvédelmi rendszerrel látják el Ukrajnát , miközben a vezetők megkezdték a NATO-csúcstalálkozót Washingtonban. A szövetség jelenlegi célja, hogy Ukrajna visszafordíthatatlanul rálépjen a NATO útjára.

Egyben feladatnak mondta a bevetésre alkalmas képességek megteremtését, hogy elrettentő erőként szolgáljanak egy agresszióval szemben, valamint győzelmet hozzanak, amennyiben harcra kerül a sor. Hozzátette, a NATO-országok felismerték, hogy a közös védelmi ipari bázis „multiplikáló erő”, azaz megsokszorozza a belőle származó előnyöket.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója az Amerikai Kereskedelmi Kamara által szervezett védelmi ipari fórumon úgy vélte, hogy ugyan ma Oroszország jelenti a fő veszélyt, de nem az egyetlen zavaró tényező a békére nézve. „Ma minden irányból és minden téren kihívásokkal nézünk szembe a terroristáktól a zsarnokokig, technológiáig és azon túl is” – jelentette ki az elnöki tanácsadó, hozzátéve, hogy a szövetség készen áll arra, hogy a kihívásokat egyszerre legyen képes kezelni.

A NATO 75. évfordulós csúcstalálkozójának hivatalos megnyitója előtt Antony Blinken amerikai külügyminiszter is tárgyalt Jens Stoltenberggel. A külügyminisztérium közleménye szerint a két politikus üdvözölte az előrelépést a költségek közös viselését illetően, hangsúlyozva, hogy ma a szövetség tagjainak több mint kétharmada teljesíti a GDP 2 százalékát meghaladó védelmi költségvetési előírást.

Egyben tárgyaltak a NATO-csúcstalálkozó keretében csütörtökre szervezett NATO–Ukrajna-tanácson várhatóan megszülető döntésről, amely a megfogalmazás szerint hídként szolgál majd Ukrajna NATO-tagsága felé. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.