BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izraeli civileket ölt meg a Hezbollah

A Golán-fennsíkon csapódott be egy rakéta, és megölt két izraeli civilt. A támadást a Hezbollah magára vállalta. Libanon legkevesebb 40 rakétát indított Izrael ellen az elmúlt napon.

Két izraelit, egy férfit és egy nőt megölt egy Libanonból Észak-Izraelre kilőtt rakéta a Golán-fennsíkon kedden – jelentette az izraeli mentőszolgálat. A libanoni síita Hezbollah milícia rakétája egy autót talált el, amely a Golán-fennsík Nafah nevű kereszteződésénél haladt. A Hezbollah magára vállalta több tucat rakéta indítását kedden, állításuk szerint a Nafah nevű katonai bázist vették célba a Golánon.

Golán-fennsík
Izrael
Hezbollah
Libanon
Izraeli katonák járőröznek a Golán-fennsíkon, miután a Hezbollah rakétája megölt két polgárt a területen / Fotó: AFP

A Golán-fennsík helyi hatósága arra utasította a fennsík északi részén élőket, hogy „a hadsereg utasításainak megfelelően” további értesítésig tartózkodjanak az óvóhelyek közelében, és kerüljék a gyülekezést.

A Hezbollah közölte, hogy rakétatámadásuk válasz volt Jasszer Nimr Karnabasnak, a szervezetet vezető Haszan Naszrallah sejk korábbi testőrének a megölésére. Karnabas embereknek és fegyvereknek Szíriából Libanonba, a Hezbollahhoz szállításáért felelős egységben dolgozott. Állításuk szerint az izraeli hadsereg (IDF) a szíriai Bejrút–Damaszkusz autópályán likvidálta.

A tűzszünet szabotálásával vádolják az izraeli kormányt

A sajtó szerint az újabb követelések tovább késleltetik a tárgyalások végét. A Hamász által fogva tartott izraeli túszok családjai a tűzszünettől azt remélik, hogy közel kilenc hónap után újra láthatják a szeretteiket.

Az IDF jelentése szerint 

mintegy negyven libanoni rakétát észleltek, legkevesebb nyolc helyen tűz ütött ki a becsapódásukkor.

A Gázaváros keleti részén fekvő Sedzsaija negyedben izraeli katonák lerombolták a Hamász és az Iszlám Dzsihád hat alagútját a legutóbbi, kevesebb mint két hete indított ottani hadműveletben – közölte kedden az IDF. Jelenleg legalább három további alagút feltérképezésén és lebontásán dolgoznak.

Az egyik, az Iszlám Dzsihádhoz tartozó, 2,5 kilométeres alagutat a terrorcsoport vezetése használta. A katonák laptopokat, fegyvereket és hírszerzési anyagokat találtak benne.

Az IDF decemberben bejelentette, hogy felszámolta Sedzsaijában a terroristák helyi zászlóalját. Áprilisban visszatértek, és az utóbbi napokban ismét rajtaütéseket hajtottak végre az ott tevékenykedő iszlamista fegyveresek ellen.

Sedzsaijában ezúttal több olyan alagutat is felfedeztek, amelyet Izrael felé ástak egy jövendő támadáshoz. Közülük legalább kettő elérte az izraeli határ térségét közvetlenül Nahal Oz kibuccal szemben

– jelentette a katonai szóvivő.

A Gázai övezetben található és az iszlamista Hamász terrorszervezet felügyelete alatt álló orvosi források szerint kedd reggel óta negyvennégy palesztin vesztette életét a Gázai övezetet ért izraeli támadásokban.

Főként az övezet közepén folytatott harcokban haltak meg, a Hamász tájékoztatási minisztériuma szerint közülük tizenheten este vesztették életüket a nuszarati menekülttáborban. A Hamász közleménye szerint a halottak közül tizennégyen nők és gyermekek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.