Logisztika

Dunakeszin javíttat a MÁV

A MÁV-START Zrt. 28 hónapra szóló szerződést kötött a Dunakeszi Járműjavító Kft.-vel a vasúttársaság által üzemeltetett, több száz vasúti személyszállító jármű fővizsgáinak, korszerűsítési munkáinak, futó- és balesetes javításainak elvégzésére. Az együttműködéstől a szolgáltatási színvonal, és ezáltal az utasok elégedettségének további javulását, valamint az utasszám további emelkedését várja a vasúttársaság.

A karbantartás a járművek üzemeltetése és a komfortosabbá tett utazás szempontjából egyaránt fontos a MÁV szerint. Az utasbiztonságot és a komfortot növelő átalakításokat is érdemes a fővizsgálat keretében megvalósítani, hiszen a járműveket ilyenkor eleve szétszerelik, így – bár növekszik az átfutási idő – sokkal egyszerűbb együtt elvégezni a szükséges munkákat.

A megállapodás mintegy 19,5 milliárd forint értékben, 2020 végéig garantálja Dunakeszin a javítói kapacitás lekötését és a folyamatos árbevételt.

Fotó: MTI/Mészáros János

A cégnél a munkaterhelés biztosításával sikerült megfékezni a 2015-ig tartó munkaerőfogyást, azóta a dolgozói létszám 45 százalék fölötti mértékben, több mint 150 fővel emelkedett. A növekedés elsősorban a fizikai dolgozók létszámában figyelhető meg, ma már több mint 500-an dolgoznak a járműjavítónál, és – az újabb nagy értékű és magas presztízst jelentő szerződéseknek köszönhetően – további bővülés várható.

A magas színvonal folyamatos biztosításához a bérek jelentős emelésére is szükség volt: hároméves (2017-től 2019-ig tartó) megállapodás keretében 30 százalékkal emelkednek a bérek, ezt a gyár saját bevételeiből, állami források biztosítása nélkül termelte ki.

A cég a korábbi veszteséges vagy stagnáló gazdálkodás után, 2017-ben már közel 60 millió forint nyereséget ért el, jelentősen növekvő megrendelésállomány mellett; a további kilátások még kedvezőbbek.

A MÁV-START Zrt. és a Dunakeszi Járműjavító Kft. az együttműködés egyéb formáit is keresi – írja közleményében a MÁV.

szerződés MÁV-Start karbantartás Dunakeszi Járműjavító Kft.
Kapcsolódó cikkek