Logisztika

Inkább a nyugodtság jellemzi a volán mögött ülő magyarokat

A Groupama Biztosító nemrégiben felmérte a magyar autósok vezetési szokásait. Az országos kutatásából kiderült, mennyire defenzív, azaz előrelátó és nyugodt az átlagos hazai sofőr. A Groupama adataiból érdekes következtetéseket lehet levonni.

A reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a magyarok fele (51 százaléka) együttműködő, nyugodt és előrelátó sofőrnek, vagyis úgynevezett defenzív gépjárművezetőnek tartja magát. A válaszokból ugyanakkor kitűnik az is, hogy bizonyos területeken a magukat defenzív vezetőknek tartók sem viselkednek előrelátóan. Az autósok az ajánlott követési távolság betartásában a legfegyelmezetlenebbek.

A városban, átlagos forgalmi körülmények között, 50 km/h sebességnél ajánlott 30-40 méteres távolságot például csupán a vezetők 3 százaléka tartja be saját bevallása szerint.

Magyar János, a Groupama Biztosító gépjárműbiztosítási főosztályvezetője a kutatás eredményeit ismertetve elmondta,

Érdekes, hogy a nők és a férfiak között nincs eltérés e tekintetben, viszont az életkor és a lakóhely alapján már kimutathatóak különbségek: a fiatalok és a fővárosiak sajnos kevésbé tűnnek előzékenynek a volán mögött.

Fotó: MTI Fotó: Krizsán Csaba

A biztosító kutatásából kiderült, a fiatalabbak, vagyis 18 – 39 év közöttiek csupán 47 százaléka tartja magát defenzív sofőrnek. Ez a szám a válaszadók életkorával együtt növekszik, a 60 év fölöttieknél már 54 százalékukra jellemző ez a vezetési stílus.

A budapesti sofőrök csupán 44 százaléka mondható kifejezetten defenzív vezetőnek.

Mindeközben a vidéki városok és községek lakosainak több mint fele elővigyázatosabb magatartást tanúsít a közutakon. Ez egyrészt betudható az olyan nagyvárosi sajátosságoknak, mint a felgyorsult életmód, a nagyobb forgalom, vagy a közlekedési eszközök sokszínűsége és az ezzel járó többszörösen megosztott figyelem. Másrészt, a felsoroltakkal párban járó ingerlékenység sem segíti elő a defenzív vezetéstechnikát.

Groupama Biztosító autós vezetés
Kapcsolódó cikkek