Logisztika

Rendezhetik soraikat a fapados légitársaságok

A szájmaszk használata és egyéb óvintézkedések ellenére az utasforgalom további erőteljes növekedését várják a meghatározó fapados légitársaságok június után is.

Mintegy 400 ezer utast szállított júniusban repülőgépeivel a Ryanair, ami továbbra is hatalmas, 97 százalékos visszaesés az egy évvel ezelőtti szintekhez képest, havi összehasonlításban ugyanakkor a légivállalat öt és félszer több utast reptetett a múlt hónapban, mint májusban.

Az ír légitársaság tegnap megjelent forgalmi adatai megerősítik, hogy a vállalat forgalma áprilisban érhette el a mélypontját. Akkor a júniusi tizede volt a forgalmuk, azóta viszont egyre javulnak a mutatók az Európa-szerte egyre enyhülő járványhelyzetnek és a megszűnő társadalmi korlátozásoknak köszönhetően.

Fotó: Shutterstock

Michael O’Leary, a társaság vezérigazgatója a Reutersnak adott interjúban arról beszélt, hogy a július elsejétől megemelt kapacitással működő cégcsoport

már az első napon több mint 100 ezer embert szállított, ami majdnem megegyezik az áprilisi és májusi forgalom összegével. A cégvezető szerint júliusban csoportszinten akár már 4,6 millió ember utazhat velük.

O’Leary reményét fejezte ki, hogy szeptembertől normalizálódik a cég utasforgalma, és helyreállhat a pandémia előtti szint. A Ryanair londoni tőzsdén jegyzett részvényei

tegnap 3,6 százalékos pluszban, 10,98 eurós áron forogtak a kereskedés félidejében. Az elmúlt egy héten pedig majdnem 4,8 százalékos drágulást értek el.

Közben a Wizz Air majdnem négyszeresére növelte az utasszámát júniusban, a májusi alig 120 ezer után. A magyar hátterű diszkont-légitársaság forgalma szintén elenyésző az egy évvel korábbi bázishoz képest, de ennél a cégnél is áprilisban lehetett a mélypont a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett utazási és egyéb korlátozások miatt.

 

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

diszkont Wizz Air fapados légitársaságok utasforgalom Ryanair
Kapcsolódó cikkek