Logisztika

Megépülhet az Erdélybe vezető harmadik sztráda

Az M3-as autópályától az országhatárig tartó M49-es autóút és annak Szatmárnémetiig vezető folytatása megvalósításáról szóló magyar–román megállapodás született.

Újabb, az M3-as autópályától a román határig vezető sztrádát tervez építeni az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A magyar–román megállapodás keretein belül megvalósuló projekt kihirdetéséhez kérte az Országgyűlés egyetértését. Az előkészítések előtt álló gyorsforgalmi kapcsolat már a harmadik lenne keleti szomszédunk irányába – írja közleményében az ITM.

Az Erdélybe vezető harmadik sztráda az M3-as autópályától az országhatárig tartó M49-es autóút és annak Szatmárnémetiig vezető folytatása megvalósításáról szóló magyar–román megállapodás keretében épülne meg.

Az első négysávos összeköttetés az M43-as, amely 2015 óta járható Szegedtől Makó érintésével Arad és Temesvár felé. Tavaly óta használhatják az autósok teljes hosszban az M35-ös és M4-es Debrecen, Berettyóújfalu utáni szakaszait, amelyek Nagyvárad irányába teremtettek magas színvonalú kapcsolatot.

Az erdélyi utakra ráfér a ráncfelvarrás (illusztráció)
Fotó: PHOTOSTOCK-ISRAEL / SCIENCE PHOTO / PSI / Science Photo Library / AFP

A magyar és román kormány képviselői a kétoldalú gazdasági vegyesbizottság legutóbbi ülésén, idén áprilisban írtak alá a megállapodást a Mátészalka–Csenger és Óvári–Szatmárnémeti közötti gyorsforgalmi utak létesítéséről.

Az innovációs tárca parlament elé most benyújtott javaslata a dokumentum törvényben való kihirdetését kezdeményezi.

A megállapodás a fejlesztések összehangolt megvalósításáról szóló szándék megerősítése mellett a határmetszéspontot is rögzíti. Az új útkapcsolat Csenger térségében, a Szamostól délre keresztezheti az országhatárt. Románia schengeni csatlakozásáig a nemzetközi forgalom egy Magyarország területén kialakítandó határátkelőhelyen haladhat majd.

Az összesen 43 kilométeres M49-es fejlesztésének előkészítése két ütemben zajlik.

Az M3-as autópályától Porcsalmáig tartó szakasz kivitelezési közbeszerzése a nyáron megkezdődhet. Eredményes eljárás és forrásbiztosítás esetén a munkálatok befejezését 2025-re tervezik. Az országhatárig tartó folytatás terveinek elkészítésére a közeljövőben köthetik meg a szerződést.

A kiviteli tervek leszállítása egy éven belül várható.

A kormány azon dolgozik, hogy a hazai közutak az ország minden részében a nemzetközi hálózatba kapcsolódó, európai színvonalú hozzáférést biztosítsanak a közlekedőknek. Míg 2010-ben mindössze három országhatár volt elérhető autópályán vagy autóúton, 2025-re tizenegy határállomásig juthatunk majd el gyorsforgalmi utakon.

Jelenleg is zajlik például az M6-os befejező szakaszának és az M30-as Miskolc utáni folytatásának építése.

A magyar–román közlekedési kapcsolatok nem csak közúton fejlődnek. Előkészületben van a Budapest–Kolozsvár–Bukarest gyorsvasúti kapcsolat megvalósíthatósági tanulmánya. A szakértők a Debrecen és Nagyvárad közötti tram-train fejlesztés lehetőségét is vizsgálják. 2020 végén indult kivitelezési közbeszerzés a Békéscsaba és Lőkösháza közötti vasúti vonalszakasz felújítására. A beruházásban a Budapestet a román határral összekötő korridor utolsó egyvágányú szakaszát korszerűsítik, kétvágányosra bővítik.

Leállt a turizmus, ötödével kevesebb autópálya-matrica fogyott

Válságállónak bizonyult a koronavírus-járvány alatt a hazai útdíjfizetési rendszer, amely ezért biztos támpont a gazdaság újraindításakor.

 

magyar-román Erdély autópálya Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) M3
Kapcsolódó cikkek