Logisztika

Tavasztól könnyebb lesz jogosítványt szerezni

2022 tavaszától jelentősen könnyebb lesz megszerezni a jogosítványt. Egy új, egységes elektronikus rendszerben jelentkezhetnek vizsgára a leendő gépjárművezetők, ráadásul a vizsgahelyszínt is szabadon választhatják meg az autósiskolákon keresztül – közölte az ITM.

A digitalizációnak és az elektronikus ügyintézésnek köszönhetően egyszerűsödik a jogosítvány megszerzésének menete. A vizsgázók 2022 tavaszától sokkal kényelmesebben és rugalmasabban, akár otthonról, elektronikus úton is intézhetik a vizsgajelentkezést, valamint a vizsgadíjak befizetését – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

Fotó: Veszprém Megyei Napló

A vizsgázás is lényegesen rugalmasabb lesz, hiszen az országosan meghirdetett vizsgaidőpontok bármelyikére regisztrálhatnak a vizsgázók autósiskolájukon keresztül, ráadásul ehhez nem is kell átjelentkezniük másik iskolához.

A gyakorlati vizsgáztatás menete a vizsgabiztosok számára is egyszerűbb lesz, ugyanis a vizsgáztatás alatt használt, korábbi papíralapú dokumentumokat ezentúl tabletek segítségével, elektronikusan tudják elkészíteni, így a vizsga eredményét közvetlenül az online rendszerbe tudják feltölteni. A vizsgaközpontokban megmarad a személyes ügyintézés lehetősége.

A projekt az Európai Strukturális Alap (ESZA) támogatásával, a Közúti gépjármű-, vízügyi és légügyi közlekedési-, engedélyezési és vizsgáztatási folyamatok ügyfélközpontú elektronizálása projekt (KEVIFEL projekt) keretében, teljes egészében vissza nem térítendő uniós támogatással, 1,8 milliárd forintból valósul meg.

A KEVIFEL projekt részeként egy weboldal is készül, amely a gépkocsivásárlást és az -értékesítést tervezők számára nyújt segítséget. Ezt erősíti az ÚtON nevű mobilapplikáció továbbfejlesztett változata is, amely az adatlekérdezést fogja támogatni.

Magyarországon évente 400 ezer B kategóriás jogosítvány megszerzésére regisztrálnak. Ehhez adódik még hozzá az az évente 60-70 ezer hivatásos járművezető, akik szintén vizsgát tesznek, de több ezren vannak azok is, akik kedvtelési célú hajózáshoz vagy vitorlázáshoz szeretnének engedélyt szerezni. Idén januártól pedig a nem játéknak minősülő drónok használata is vizsgaköteles tevékenységnek számít.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek