Mintegy 64 százalékos munkaerőköltség és 14 százalékos termékhiba csökkenést mutattak a mesterséges intelligencia alapú NodeEngine megoldásra épülő 5G alapú kísérleti gyár működési mutatói, harmadával csökkennek az okos gyárak kiadásai, jelentette be 5G Summit and User kongresszuson Bai Gang, a ZTE RAN termékekért felelős alelnöke.

Új világ 

Szinte egészen biztos, hogy új korszak kezdődött a mesterséges intelligencia által továbbfejlesztett ötödik generációs mobilhálózati világban. A kínai ZTE távközlési vállalat vezetője által ismertetett a csengsui SANY Changshu 5G gyárban ugyanis a mesterséges intelligenciával továbbfejlesztett technológiai megoldásoknak köszönhetően a gyártóberendezések leállási ideje felére csökkent, miközben a kihasználtság radikálisan 35 százalékról 75 százalékra javult. 

A digitális korszerűsítés eredményeképpen olyan feladatok elvégzése is gyorsabbá és költséghatékonyabbá vált, mint az intelligens anyagvágás, az automatikus összeszerelés vagy a minőségellenőrzés.

Mindezek eredményeképpen látványosan javult a gazdaságos működtetés: 64 százalékkal csökkent az emberi munkaerő költsége és 14 százalékkal a termékhibák aránya.

Fotó: Shutterstock

Az 5G alapú intelligens raktározási rendszer jelentősen javítja az önvezető szállítójárművek csatlakozási minőségét, nagy sebességű és stabil működést ad az önvezető szállítójárművek szállítási és ütemezési vezérlésében, ugyanakkor 50 százalékkal növeli a raktárkezelés hatékonyságát, és 20-30 százalékkal csökkenti a teljes költséget.

Ma már nem elég a gyors és stabil működés 

A szakemberek többsége egyetért abban, hogy az 5G-s szolgáltatók ma három jelentős kihívással néznek szembe: 

az egyre összetettebb hálózatok hibáinak egyre bonyolultabb elháríthatóságával, a különböző szolgáltatások közti kommunikációs problémák pontos meghatározásával, valamint a személyre szabott igények kielégítésével. 

A ZTE által fejlesztett mintegy 150 AI algoritmus és Big Data alapú digitális üzemeltetési megoldások azonban lehetővé teszik az olyan adatvezérelt működési fejlesztéseket amelyek eredményeképpen nem csak a tervezési folyamatok válnak egyre hatékonyabbá, de az erőforrások kezelése és az intelligens munkavégzés és a piacfejlesztés is egyszerűsödik. 

Ma már szinte egészen biztos, hogy mesterséges intelligencia és a vezeték nélküli technológia fejlődése kéz a kézben fog egymással járni. Az 5G-s megoldások hozzájárulnak az mesterséges intelligencia támogatásához, a mesterséges intelligencia pedig az 5G hálózatok továbbfejlesztésére is alkalmas lesz

– tette hozzá  Xu Ziyang, a ZTE vállalatcsoport első számú vezetője.