A debreceni szennyvízátemelőt, a városi ivóvízbázist és ivóvízhálózatot, a szennyvíztisztító telepet és a szennyvízelvezető hálózatot érinti az a kormányhatározat, amely szerint a kabinet egyetért az ezeket érintő beruházások előkészítésével és megvalósításával. 

20230321 DebrecenA Debreceni Vízmű Zrt.-nek a város délnyugati részén fekvő telephelyére naponta több mint 40 ezer köbméter szennyvíz érkezik; a víz világnapja, március 22. alkalmából megnéztük, hogyan tisztítják a szennyvizet és miként kerül végül a Tócó-patakba.Fotó: Czinege Melinda CZMHajdú-Bihari Napló20230321 Debrecen

A Debreceni Vízmű Zrt.-nek a város délnyugati részén fekvő telephelyére naponta több mint 40 ezer köbméter szennyvíz érkezik; a víz világnapja, március 22. alkalmából megnéztük, hogyan tisztítják a szennyvizet és miként kerül végül a Tócó-patakba.

Fotó: Czinege Melinda CZM
Hajdú-Bihari Napló
Megújul a debreceni szennyvíz-infrastruktúra.
Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-Bihari Napló

Egyetért azzal a városi technológiai vízellátásához szükséges, a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. vagyonkezelésében lévő, balmazújvárosi Keleti-főcsatornához tartozó vízműtelepfejlesztés előkészítésével és megvalósításával. Mindez együtt 71 822 067 400 forintba kerül. A projekt kilenc fő elemből áll, a beruházássorozatnak a költségek ütemezése alapján 2026-ban kell lezárulnia.

Kibővül a konténerterminál

Három vasútfejlesztési projekt finanszírozásáról is megjelent egy kormányhatározat a Magyar Közlönyben. E beruházások a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet kialakításával összefüggő vasúti infrastruktúra-fejlesztések 2. ütemét alkotják, 65,68 milliárd forintba kerülnek, és szintén 2026-ban lezárulniuk.

  • E munkák a következők: 
    108. sz. Debrecen–Füzesabony vasútvonal korszerűsítése Macs és Balmazújváros állomás között (48,18 milliárd forint),
  • Macs Ipari Park konténerterminál kiegészítő elemei (2,76 milliárd forint),
  • Debrecen állomás Külső Fatér területén tehervonati indító-fogadó vágánycsoport létesítése a konténerterminál kiszolgálására (14,740 milliárd forint).