Több brit vasutas-szakszervezet is sztrájkot hirdetett, miután nem tudtak megállapodni a bérrendezésekről a munkáltatókkal. A munkabeszüntetések jelentős fennakadásokat okozhatnak országszerte, ráadásul olyan fontos eseményeket is érintenek, mint az Eurovíziós Dalfesztivál vagy az FA-kupa döntője. 

EUROVISION 2023 SEMI-FINAL 2
LIVERPOOL 20230511Eurovision queens during the interlude during Thursday's semi-final of the Eurovision Song Contest in Liverpool.Photo: Jessica Gow / TT / code 10070 (Photo by JESSICA GOW / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
Fotó: Jessica Gow / AFP

A Mozdonyvezetők és Tűzoltók Társult Egyesülete (Aslef) három napra tűzte ki a munkabeszüntetést, május 12-re, május 31-re és június 3-ra. 

Ez utóbbi napon lesz az angol FA-kupa döntője, amelyet a Manchester City és a Manchester United játszik egymás ellen. A két első osztályú együttes összecsapását a londoni Wembley-stadionban játsszák majd. Mivel mindkét döntős manchesteri csapat, előre látható, hogy a vasúti forgalom csökkenése hatalmas problémát okoz majd ezen a napon. A Wembley-stadion kapacitása 90 ezer néző.

Az Aslef mellett a brit Vasúti, Tengerészeti és Közlekedési Dolgozók Országos Szakszervezete (RMT) is sztrájkolni fog. Az RMT május 13-án, az Eurovíziós Dalfesztivál liverpooli döntőjén kezdi a munkabeszüntetést – írta meg a Sky News.

A szombati dalverseny döntőjében húsz ország előadói vesznek részt, és a becslések szerint 100 ezer vendég érkezhet Liverpoolba, hogy megtekintse az eseményt. 

A vasúti forgalom nélkül egyelőre kérdéses, hogy az érdeklődők hogyan fognak eljutni a Liverpool Arénába. 

Idén sem közvetíti magyar az Eurovíziós Dalfesztivált

Magyarország idén már a negyedik éve nem nevezett indulót az Eurovíziós Dalfesztiválra. A tavalyi évhez hasonlóan a műsort hazai televíziós adó sem közvetíti. Az idei dalversenyt annak ellenére rendezi meg az Egyesült Királyság, hogy a 2022-es fesztivált az ukrán induló nyerte.

Az Aslef főtitkára, Mick Whelan közölte, hogy régóta nem tudnak megegyezni a bérkövetelésekről, mivel a vonatüzemeltető társaságok elfogadhatatlan ajánlattal álltak elő. Szerinte a logisztikai káoszért ezeket a cégeket kell hibáztatni és nem azokat a vasutasokat, akik a megélhetésükért küzdenek.

Nem akarunk kellemetlenséget okozni senkinek, hiszen a barátaink és a családtagjaink is használják a vasutat országszerte. Azonban hiszünk abban, hogy az üzemeltetőknek és az államnak több pénzt kell a vasútba fektetni

– mondta Whelan. Hozzátette, hogy a szakszervezetnek felajánlott 4 százalékos fizetésemelés egyértelműen elfogadhatatlan. A főtitkár szerint a legtöbb céggel azért nem tudnak megállapodni, mivel a Közlekedési Minisztérium megköti a társaságok kezét.

Arra kérjük a kormányt, hogy ne akadályozza a folyamatot

– közölte Whelan.

A Rail Delivery Group elnöke, Steve Montgomery közölte, hogy előre is elnézést kér az ügyfeleiktől a sztrájkok miatt, és sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a vasutasok olyan jelentős eseményeket árnyékolnak be, mint az Eurovíziós Dalfesztivál vagy az FA-kupa döntője. Hozzátette, hogy mindenkinek azt tanácsolja, hogy tájékozódjon a rendkívüli menetrendekről, mielőtt útra kelne.