Több légitársaság kapitánya is azt közölte az utasokkal a hét közepén, hogy a többórányi késés oka a labdarúgó-Európa-liga budapesti döntője, mert túlságosan zsúfolt volt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, ez pedig fennakadásokat okozott. A Budapest Airport (BA) viszont azt írta a Világgazdaság megkeresésére, hogy nem történt fennakadás, a BA zökkenőmentesen kezelte a megközelítőleg plusz 20 ezer szurkoló érkezését és indulását, köszönhetően annak, hogy a repülőtér-üzemeltető a hatóságokkal közösen hónapokig készült arra, hogy a kiugró utasszámot gördülékenyen kezelje ezekben a napokban.

Budapest, 2023. május 31.
Az olasz AS Roma szurkolói mennek a labdarúgó Európa-liga döntőjére a Puskás Arénába, a spanyol Sevilla - AS Roma mérkőzésre a Dózsa György úton 2023. május 31-én.
MTI/Balogh Zoltán
A szurkolók megtöltötték a Puskás Arénát. Fotó: Balogh Zoltán/  MTI

A BA kommunikációs igazgatósága azt közölte lapunkkal, hogy a szurkolói járatok, a csapatok, valamint a vendégek érkezésével együtt a budapesti repülőtér közel 150 gépmozgást kezelt az esemény kapcsán.

A döntő mérkőzést megelőző és az azt követő időszakban nagyszámú rendőr és a Budapest Airport munkatársai is segítették a szurkolók kezelését. A Budapest Airport a hatóságokkal közösen teljes készültségben, maximális létszámmal várta az eseményt, hogy az utasoknak zökkenőmentes utazási élményt biztosítson. A terminálon egy időben dolgozó kollégák számát mindig az aktuális utasforgalomhoz igazítjuk, annak érdekében, hogy mindig biztonságos és gördülékeny legyen az utasok áthaladása

– jelezte a BA, amely arra a kérdésünkre nem válaszolt, hogy mekkora pluszbevétele keletkezhetett a járatoknak hála. Az biztos, hogy a finálé nem csupán a részt vevő csapatoknak, az olasz Roma és a spanyol Sevilla együttesének hozott milliárdokat, hanem Magyarországnak is.

Azt a BA már előzetesen közölte, szervezett módon több mint 7400 szurkoló érkezett a szerdai mérkőzésre, valamint sokan menetrend szerinti járatokkal jöttek. A 70 szervezett járat közül a legtöbb egyből a mérkőzés után visszaindult, néhány másnap délután, valamint egy járat június 2-án ment el. 

A repülőtér üzemeltetője már korábban felhívta arra az utasok figyelmet, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és környékén megnövekedett forgalomra, a repülőtéren pedig esetlegesen a szokásosnál hosszabb várakozási időre számítsanak. A biztonság, valamint az esetleges nehézségek elkerülése érdekében a két döntős csapat dedikált charterjáratokon utazó szurkolói két különböző helyszínre érkeztek, és innen is indultak haza,

a Sevilla szurkolói számára a Budapest Airport erre a két napra újranyitotta az 1. Terminált.

Az olasz szurkolókat viszont nem választották el a mérkőzés játékvezetőjétől, akit megtámadtak a repülőtéren. „A repülőtér-üzemeltető és a rendőrség szoros együttműködésének, illetve a szurkolók érkezésének, valamint távozásának idején a repülőtéren elrendelt fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően a hatóság azonnal közbeavatkozott, a játékvezetőt az egyik váróba kísérték, majd pedig rendőrök kíséretében biztonságosan felszállt a járatára” – írta közleményében a BA.

Bár a pályán és a játékvezető elutazása előtt meglehetősen feszült volt a hangulat, a rendőrség tájékoztatása szerint egyébként komolyabb rendbontás nélkül ért véget az éjszakába nyúló futballdöntő a Puskás Arénában.