„Arra szeretném kérni a sajtón keresztül a MÁV vezetését, hogy ne okoskodjanak, hanem csinálják azt, amire utasítottam őket, garantálják az emberek biztonságát, azonnal kezdjék meg a helyreállítást” – jelentette ki Lázár János a Szabad Európának. Lázár azután reagált így, miután a MÁV vezérigazgatója arra kérte a közlekedésért is felelős tárcavezetőt, hogy szerezzen forrást a pénzügyminisztertől az 1-es vasúti főút, vagyis a Bécsbe tartó Budapest–Győr–Hegyeshalom-vonal felújítására.

A miniszter eredményeket vár a MÁV-tól.
Fotó: Lázár János / Facebook

Aki egy nyolcszázmilliárd forintos kasszában nem talál meg 32 milliárd forintot most, amivel majd később elszámolunk, az tegye le a lantot

– jelentette ki a politikus az M49-es gyorsforgalmi út fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón. A portálnak Lázár azt is elárulta, hogy a vonalon súlyos műszaki hibát fedeztek fel, ami miatt a műszaki egyetem tart felülvizsgálatot. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: nem lehet olyan helyzet, hogy a sebességpresszió miatt veszélybe kerüljön akár egyetlen utas is. A miniszter megerősítette a Szabad Európa információját, miszerint azonnali intézkedésre utasította a közlekedési vállalatot. 

Ha nem lépünk azonnal, akkor le kell zárni a vonalat, amely beláthatatlan következményekkel járna a személyszállításra és áruszállításra is

– fogalmazott a tárcavezető. Lázár János szerint ha azonnal beavatkoznak, akkor három-négy hónapon belül helyreállhat a rend. Ellenben ha késlekednek, pár hónapon belül 40 km/órára kell levinni a sebességet, ami azt jelentené, hogy harminc-negyven perccel is megnőhet a Budapest–Hegyeshalom közötti utazás. A sajtótájékoztatóra azért került sor, mert a politikus bejelentette, hogy 2026 végére autópálya fogja összekötni Nyíregyházát és Szatmárnémetit.

Megszereztük Lázár János féltve őrzött listáját: ezeket az új beruházásokat indítja el a kormány – tényleg a vidék jön

Kéttucatnyi fejlesztésről döntött a kormány. Debrecentől Iváncsáig, Zalaegerszegen és Nyíregyházán át meghatározó közúti és vasúti projektek indulnak el. Az is kiderült, mi lesz az M4-es, az M49-es, az M76-os és az M100-as gyorsforgalmi úttal.