A belföldi fuvarozók egyik követelését teljesítve Románia külön forgalmi sávokat hoz létre közúti határátkelőin az uniós rendszámmal rendelkező kamionoknak – jelentette be a pénteki kormányülésen Marcel Ciolacu miniszterelnök az MTI tudósítása szerint.

Gyorsabban kelhetnek át a román határon az uniós kamionok.
Fotó: AFP

 

Három hétig tartott a fuvarozók tiltakozása 

Az első elkülönített forgalmi sáv csütörtökön nyílt meg a Calafat–Vidin román–bolgár határátkelőnél, péntektől pedig a két Magyarországgal gyorsforgalmi összeköttetést teremtő határállomáson, a Nagylak II.–Csanádpalota, illetve a Bors II.–Nagykereki autópálya-átkelőn is elkülönített forgalmi sávokon közlekedhetnek az EU-ban regisztrált járművek. „Hamarosan sor kerül a Giurgiu és Rusze közötti határátkelőre is, és ily módon a mi fuvarozóinknak elsőbbségük lesz az ukrajnai vagy török fuvarozókkal szemben” – mondta a román miniszterelnök.

Romániában több mint három hétig munkagépekkel és nehéz járművekkel felvonuló, forgalomlassítással demonstráló gazdák és fuvarozók okoztak fennakadásokat januárban az országutakon és a nagyvárosok körgyűrűin. 

Egyebek mellett azt sérelmezték, hogy az országon keresztülhaladó, havi több millió tonnányi ukrán gabonaszállítmányok hatalmas torlódást okoznak a határátkelőkön és a konstancai kikötőben, ezért külön forgalmi sávok létrehozását követelték.

Fejek is hullottak

Marcel Ciolacu január 18-án leváltotta a román vámhivatal vezetőjét és az adóhatóság alelnökét a gazdák és fuvarozók ukrángabona-tranzittal kapcsolatos panaszai miatt. A román miniszterelnök február 2-án bejelentette, hogy megállapodott a gazdákkal és fuvarozókkal a demonstrációk beszüntetéséről, miután egy tárcaközi bizottságra bízta, hogy kidolgozza a legjobb megoldásokat a tüntetők által felvetett problémák rendezésére.