Rekordáron, 34,9 millió dollárért (11 milliárd forint) kelt el Frida Kahlo mexikói festő egy önarcképe a Sotheby’s New York-i aukcióján. 

A rekord nemcsak Kahlo esetében, de a latin-amerikai művészek körében is új csúcsot jelent. A festményt utoljára 1,4 millióért árverezték el, 1990-ben.

A korábbi csúcsot Diego Rivera tartotta, akinek évtizedeken át tartó viharos kapcsolata volt Kahlóval. Rivera egy festménye 9,76 millió dollárért talált vevőre 2018-ban.

Fotó: Tolga Akmen / AFP

Kahlo (1907–1954) alkotása, a Diego y yo (Diego és én) egyike a művész utolsó önarcképeinek. A képen magát könnyek közt ábrázolja, szemei fölé festette férje, Diego arcát.

A Sotheby’s szerint a most elárverezett alkotás

a legjelentősebb Kahlo-képek egyike, amelyek valaha árverésre kerültek.

A The New York Times értesülése szerint a vevő Eduardo F. Cosantini, aki múzeumot alapított Argentínában.

A 20. század egyik legnagyobb festőjének tartott Kahlót bensőséges, fájdalmat és elszigeteltséget sugárzó önarcképei tették híressé. Művein keresztül nyomon követhető gyötrelmes viszonya a testével: gyermekbénulás miatt jobb lába deformálódott, majd egy buszbalesetben szenvedett egész életére kiható sérüléseket. Művészetével büszkén hirdette a mexikói őshonos népek kultúráját.