Buzz Aldrin az 1969-es holdra szállás során viselt kabátja 2 772 500 dollárért (mintegy 1,1 milliárd forint) kelt el, mindössze egy héttel a landolás 53. évfordulója után – számolt be róla a CNN.

A misszió során használt felszerelésen megtalálható az Apollo–11-űrprogram logója és az űrhajós neve. A ruha tűzálló, szorosan szőtt szilícium-dioxid szálakból álló, beta clothnak nevezett anyagból készült.

Az eladást lebonyolító Sotheby’s New York-i aukciósház közleménye szerint ez a kabát az eddig legdrágábban űrben járó amerikai műemlék lett. Az aukció közel 10 percig tartott. Buzz Aldrin űrruhája az egyetlen olyan Apollo–11-küldetés során használt darab, amely magánember birtokában van. Neil Armstrong és Michael Collins felszerelését a washingtoni Nemzeti Légi- és Űrmúzeumban állították ki.

Buzz Aldrin's Inflight Coverall Jacket, worn by him on his  Apollo 11 mission to the Moon is on display July 21, 2022 during a media preview at Sotheby’s in New York. - The  auction is Celebrating Life & Career of Legendary Astronaut Buzz Aldrin featuring Space-Flown Artifacts from Gemini XII & Apollo 11 Missions. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Fotó: Timothy A. Clary / AFP


Az Apollo–11-küldetéshez kapcsolódó egyéb ereklyéket is elárvereztek. Az expedícióról készült összefoglaló jelentés 819 ezer dollárért (330 millió forint), az Eagle holdkomp landolási jelentése 327 ezerért (131 millió forint) kelt el. Ezenkívül elárvereztek egy az űrhajón lévő poroltót, Aldrin több kitüntetését, valamint egy róla formázott MTV-VMA szobrot is amelyen egy holdember felirat szerepel.

Hosszas gondolkodás után úgy döntöttem, itt az ideje annak, hogy megosszam a világgal ezeket a tárgyakat, amik egy történelmi pillanat szimbólumai, de számomra mindig is a tudománynak és a felfedezésnek szentelt életem személyes emlékei maradnak

– nyilatkozta a korábbi űrhajós.

Remélem, a gyűjtemény betekintést nyújt abba, hogy milyen is volt Buzz Aldrinnak lenni

– tette hozzá.

A 92 éves Aldrin második emberként lépett a Hold felszínére, pár másodperccel Neil Armstrong után. Ő az Apollo–11-küldetés utolsó élő tagja.

Több mint 60 millió forintot ért az Apollo-küldetésekről készült fotósorozat

Az Apollo–8–17 küldetésekről készült, 74 magántulajdonban lévő fotó között volt több híres alkotás is. A legismertebb Buzz Aldrin 1969. júliusi holdra szállásakor készült, és 52 ezer koronáért (2,6 millió forintért) cserélt gazdát.