A házaspár legendás San Franciscó-i otthonának műtárgyait kivétel nélkül eladták, ami nagyon ritka az aukciók világában. Négy élő és hat online aukción értékesítették az 1500 tárgyból álló kollekciót, a közösségi médián keresztül kétmillió néző előtt. Az antik festményekből, értékes kínai kerámiatárgyakból, impresszionista és modern festményekből álló eklektikus, de nagyon értékes kollekció árverezését kiemelt érdeklődés kísérte, a bevételt pedig az Ann és Gordon Getty Művészeti Alapítvány kapja, amely művészeti és zenei projekteket támogat belőle.

Ann Getty And Sons
Ann Getty és fiai Fotó: Slim Aarons / Getty Images

A kiemelt tételeket kínáló első élő aukció (október 20.) összeredménye 79,4 millió dollár lett, az összleütési ár az összkikiáltási 128 százaléka. A második élő árverésen (október 21.) 18. századi velencei látképeket, valamint impresszionista és 19. századi festményeket kínáltak, 33,8 millió dolláros eredménnyel. A harmadik napon (október 22.) a Getty-rezidencia földszinti szobáiból származó bútorok és műtárgyak 13,4 millió dollárt hoztak, 264 százalékos kalapácsár-emelkedéssel. Október 23-án, vasárnap az utolsó élő aukción képzőművészeti alkotásokat és műtárgyakat kínáltak a rezidencia fő lakosztályának meghitt tereiből, a könyvtárból és az emeleti hálószobákból, köztük a török stílusúból. Az utolsó nap eredménye 12,8 millió dollár volt.

A tárgyak többsége – Monet és Manet festményei, az egykor európai királyi családok tulajdonában lévő bútorok vagy a balett-táncos Nurejev kanapéja – különleges installálás vagy marketingfogások nélkül is vonzó gyűjtői daraboknak számítanak, de a Christie’s úgy döntött, hogy az aukciós kiállításon rekonstruálnak tereket a házaspár San Franciscó-i lakásából, hogy bemutathassák, milyen különleges érzéke volt a néhai Ann Gettynek a műtárgyakhoz és azok elhelyezéséhez. Kurátori szemmel rendezte el a tárgyakat.

Ann Gilbert Getty egy kaliforniai farmon töltötte a gyerekkorát, a Berkeley-n tanult antropológiát és biológiát, majd a zeneszerző Gordon Getty felesége lett, aki J. Paul Getty olajmágnás negyedik fia volt. A pár San Francisco Pacific Heights negyedben vett egy házat, ahol felnevelték négy fiúgyermeküket, és több partit, adománygyűjtést, koncertet rendeztek benne. A házaspár – különösen Ann – sokáig San Francisco, majd New York társasági életének a középpontjában mozgott. A jelenleg 88 éves Gordon Getty sokáig állt a leggazdagabb amerikaiakat összegyűjtő Forbes-lista előkelő helyén.

Fotó: Christie’s

Az első élő árverést megelőző órákban jelentette be a Christie’s , hogy a sztártételt, Canaletto Velencei festményét, amely a Canale Grandét és a Santa Maria della Salute templomot ábrázolja, a San Franciscó-i Szépművészeti Múzeum (FAMSF) számára közvetített magánügylet keretében vásárolták meg. Így ennek a tételnek az eladási árát nem hozták nyilvánosságra, de az előzetes becsértéke 6–10 millió dollár volt, vélhetően a vétel is ebben a sávban mozgott. Mivel Ann Getty kedvenc városa volt Velence, a kollekció több Velencét ábrázoló Canaletto-festményt tartalmazott. 

 

Közülük legalább kettőt ugyanaz az ajánlattevő vásárolta meg telefonon keresztül. Az egyik kép szintén a Canale Grandét láttatja, csak másik nézőpontból, és 3,8 millió dollárért kelt el, a másik a Piazzeta címet viseli, és 882 ezer dollár volt.

 

Mary Cassatt Fiatal hölgy portréja lett a Canaletton kívül az első aukció legdrágább tétele, 7,5 millió dollárért vásárolta meg a japán hakonei Pola Művészeti Múzeum, és ezzel Mary Cassatt új életműrekordja is megszületett, az előzőt 15 évig tartotta. Henri Matisse Csokor kínai vázában (1901) című műve 5,1 millió, nizzai tájképe 2,2 millió dollárt ért. A legnépszerűbb tételek közé tartozott Jean Antoine Watteau Három fej tanulmányképe, 3,4 millió dollárért. A bútorok közül William Vile által készített Royal Early III mahagóni kínai szekrény 2,7 milliót ért, szemben az előzetes 600 ezer dolláros becsértékével. 

A korábban a család ebédlőjét díszítő 18 ágú, 19. századi üvegcsillárra rengetegen licitáltak, amely végül 580 ezer dollárért kelt el. Nagy érdeklődés volt az angol bútorokra, de a negyedik nap legdrágább tétele egy kínai asztalka volt, a Jiuzhuo Ming-dinasztia korából. A nagyon ritka, gyöngyházberakású fekete lakk puhafa, süllyesztett lábú borasztal 630 ezerért kelt el, ami több mint hatszorosa az előzetes becsértékének.