Akár árfelhajtó ereje is lehet annak a balesetnek, amely vasárnap délután történt a Forma–1-es Magyar Nagydíjon. Mint arról a Világgazdaság is beszámolt: a második helyezett Lando Norris, a McLaren csapat pilótája ünneplés közben túl erősen vágta a pódiumhoz pezsgőjét, amire a győztes kollégája, Max Verstappen első helyezésért kapott trófeája leborult és összetört.  

20230723 Mogyoród
A győztes Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője az eltört serleggel a Forma-1-es Magyar Nagydíjon.
Fotó: Kurucz Árpád (KA)
Magyar Nemzet
Fotó: Kurucz Árpád / Mediaworks

Az eset különösen azért fájó, mert egy egyedi Herendi porcelánserlegről van szó, amely több hónapos munkával, kézzel készült, az értéke pedig mintegy 15 millió forint. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója később megerősítette, hogy megvan a minta, pótolni fogják a Red Bull kiválóságának járó trófeát, néhány hét múlva elkészülhet a másolat. Bár felelőst egyelőre nem találni, Verstappen már viccelődött azzal, hogy kifizetteti a McLarennel az okozott kárt, Lando Norris pedig bár eleinte szintén próbálta elpoénkodni az esetet, egy nappal a kínos incidens után bocsánatot kért a Herendi közösségi oldalán.  

Mogyoród 20230717 Autósport Forma1 F1 Hungaroring sajtótájékoztató Fotó földi imre Nemzeti Sport
Fotó: Földi Imre / Mediaworks

Kérdéses ugyanakkor, hogy mi lesz az összetört trófea sorsa. Az biztos, hogy a törött darabokat Verstappen a saját kezében vitte le a pódiumról, később pedig egy pultra tették, ahol több fotós is lencsevégre kaphatta. Azóta viszont nem tudni, mi lett vele.  

Pedig abból a szempontból nem mindegy, hogy bár alapvetően is egy drága műtárgyról van szó, elképzelhető, hogy most még többet, pontosabban a helyreállítása után akár többet is érhet.

Kovács Károly független műtárgybecsüs a Világgazdaságnak azt mondta: bár a porcelángyűjtők csak a hibátlan darabokat értékelik, a sportrelikviákra vadászók érdeklődését viszont valószínűleg épp most kelthette fel a trófea.  

„Először meg kell nézni, hogy helyreállítható-e, de valóban lehet felhajtóereje ennek az esetnek. A történettel és a fotókkal együtt dokumentálva a helyreállított porcelánkupa így már érdekelheti a sportrelikviákat gyűjtőket, természetesen nem Magyarországon, de külföldön valószínűleg lehetne értékesíteni” – mondta a szakértő, aki szerint ha a tulajdonos pilóta ellátná az aláírásával és felajánlaná jótékony célokra, akkor még nagyobbat ugorhatna a műtárgy értéke.  

VERSTAPPEN, MaxMogyoród, 2023. július 23.
A győztes Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzőjének eltört serlege a Forma-1-es Magyar Nagydíj eredményhirdetésén a mogyoródi Hungaroringen 2023. július 23-án.
MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Hogy pontosan mennyivel érhetne többet, mint az eredeti 15 millió forint, azt lehetetlen megjósolni, Kovács Károly szerint a legtöbb aukciósház a bizonytalanság miatt ezekre általában egy rendkívül széles skálát ad meg, és még azok sem mindig teljesülnek.  

Az egyik legnagyobb aukciósház, a Sotheby’s korábban több Forma–1-es relikviát is elárverezett,

 ezek általában több ezer dollárért cseréltek gazdát. A legdrágábban a tragikus sorsú legendás pilótához, Ayrton Sennához köthető tárgyak keltek el, a 1988-ban hordott, aláírt kesztyűje például 24 ezer dollárt, teljes kezeslábasa pedig 36 ezret kóstált. Michael Schumacher cipői pedig 25 200 dollárért kerültek új tulajdonosukhoz. Győzelmi trófeákat viszont nem sűrűn adnak el a pilóták vagy örökösök. Ehhez hasonló tárgy talán az olimpiai érem lehet, amelyek közül a bronz- és ezüstérmek csak néhány ezer, az aranyérmek viszont több száz ezer dollárért is kelendők. Más ikonikus darabokért pedig a határ tényleg a csillagos ég.