Nemzetközi gazdaság

Vannak még adukártyák Kína kezében

A kínai kormányfő először ismerte el, hogy a kereskedelmi háború nehézségeket okoz az országnak.

Kína nem fogja szándékosan gyengíteni a jüant az exportképesség növelése érdekében, minden ezzel kapcsolatos vádaskodás alaptalan – jelentette ki Li Ko-csiang kormányfő a World Economic Forum Tiencsinben tartott konferenciáján. Szavai hatására erősödni kezdett a jüan, amely a kereskedelmi háború következtében 9 százalékot esett április közepe óta.

A kormányfő ugyan konkrétan nem említette meg az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi konfliktust, de a pekingi vezetők közül elsőként ismerte el nyilvánosan, hogy nehézségeket okoz az országnak. A külső körülmények jelentős változása miatt nehéz lesz fenntartani a stabil növekedést, ismerte el, de hozzátette: Kínának elég eszköz áll a rendelkezésére a helyzet kezeléséhez.

A Merrill Lynch előrejelzése szerint a vámok 0,5 százalékponttal fogják majd vissza a kínai GDP-növekedést, amely 6,1 százalékra eshet vissza 2019-ben.

Li Ko-csiang kínai kormányfő
Fotó: World Economic Forum

Az Oxford Economics még ennél is rosszabbra, 6 százalék alatti bővülésre számít. Az Oxfordi Egyetem gazdasági kutatóintézete szerint kevés az esély arra, hogy a világ két vezető gazdasági hatalma között rövid távon csökkenjen a feszültség, de idővel a Trump-kormányzat agresszivitása is csökkenni fog, ahogy a vámháború negatív hatása érződik majd az amerikai gazdaságban. Az autóipar a legveszélyeztetettebb, de a kínai vámok veszélyeztetik az Egyesült Államoknak azt az ambícióját is, hogy a világ második legnagyobb cseppfolyósítottgáz-eladójává váljon.

Peking a legújabb, 200 milliárd dollár értékű árura kivetett amerikai vámra már csak 60 milliárdos ellentétellel tudott válaszolni, de maradtak még aduk a kínai kormányzat kezében.

Az aggodalmak ellenére az amerikai államadósság eladása a jelek szerint egyelőre nem tartozik az opciók közé; ugyan júliusban hathavi mélypontra esett vissza a kínai kézben lévő amerikai államkötvények értéke, de a júniusi 1,178 ezermilliárd dollárról csak 1,171 ezermilliárdra csökkent, ami a CNBC által megkérdezett elemzők szerint jelentéktelen változás.

Nagyobb hatása lehet viszont annak, ha Peking megtiltja az olcsó, de az amerikai ellátási lánc szempontjából kulcsfontosságú alkatrészek, illetve az elektronikai iparban nélkülözhetetlen ritkafémek exportját. Utóbbiak szerepeltek volna az újonnan megvámolandók között is, de az amerikai kormányzat levette ezeket a listáról – nem véletlenül. Az Egyesült Államok ugyanis ezen a téren szinte kizárólag Kínától függ, ahogy az egész világ is. Az Amerikai Geológiai Társaság adatai szerint tavaly Kína adta a világ ritkafémtermelésének több mint 80 százalékát, ami a globális tartalék 37 százaléka.

További részletek a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatók

Egyesült Államok vámok Li Ko-csiang Kína export
Kapcsolódó cikkek