Nemzetközi gazdaság

Megégette magát a brit árampiacon az E.ON

Az E.ON kiigazított EBITDA-ja 1,67 milliárd euró volt az első negyedévben, 3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, viszont 30 millióval több, mint a Reuters elemzői konszenzusa. A kiskereskedelmi üzletágnál elszenvedett 44 százalékos profitzuhanás viszont nagyot ront a magyarországi energiaszolgáltatásban is kiemelt szerepet játszó német közszolgáltató óriáscég megítélésén, ez is benne van abban, hogy csupán 1 százalékos erősödéssel fogadta a piac a gyorsjelentést.

Az E.ON gondjai a brit piacon sokasodnak, de nem elsősorban a Brexithez kapcsolódóan. A brit kormány ugyanis drasztikusan megcsapolta a versenypiacon dolgozó áramszolgáltatók nyereségét azzal, hogy ársapkát húzott a szektorra, azaz maximálta az áramért elkérhető összeget. Emellett a hat nagy szolgáltató helyzetét azzal is rontotta, hogy a kisebb, független konkurenseket gyakorlatilag rájuk szabadította, váltásra késztetve fogyasztók mil­lióit. Több nagy cég emiatt már profitfigyelmeztetést is kiadott, csak az E.ON-nál 90 millió euró profit illant el emiatt. A cégnek át kell gondolnia, hogy a megváltozott körülmények közepette mit kezd a német RWE-vel nyélbe ütött eszközcsere folytán elvileg hozzá kerülő brit Innogy-leánnyal, az Npowerrel. A Reuters forrásai szerint a brit rezsicsökkentés miatt az E.ON UK mégsem olvasztja magába az Npowert, így továbbra is hatszereplős marad a piac.

Marc Spieker, az E.ON pénzügyi vezetője hétfőn jelezte, hogy a piacfelügyelettel közösen át kell tekinteniük a helyzetet, különben súlyos költségcsökkentésekre kényszerülnek, ami nyilván kihat a szolgáltatás színvonalára is. A helyi szolgáltatásukon elért nyereség 60 százalékos zuhanása miatt ugyanis lépniük kell, a krízishelyzetet maguktól nem tudják megoldani – erősítette meg Spieker. Az ársapka az alacsony költségekkel dolgozó kisebb szolgáltatóknak kedvez, ők hét év alatt 1-ről 25 százalékra tornázták fel piaci részesedésüket. A piacvezető Centricától és az E.ON-tól csak az idén összesen 400 ezer fogyasztót csábítottak magukhoz.

Az E.ON szerencséjére a brit veszteségeiket a török szél- és vízi erőműveik kompenzálni tudták. Ennek is köszönhetően a német cég megerősítette idei kilátásait: a kiigazított üzemi eredményt 2,9–3,1 milliárd, a tiszta nyereséget 1,4–1,6 milliárd euró közé várják. A részvényenkénti 46 centes osztalékhoz is tartják magukat. Az E.ON jövője szempontjából kiemelt fontosságú az Innogy német eszközeinek és ügyfélhálózatának megszerzése, ami a folyamatban lévő uniós vizsgálat kimenetelétől függ.

Innogy E.On RWE Centrica
Ezek is érdekelhetik