A z idén első alkalommal Magyarországon is elvetették a Mondelez Harmony Chartájában szereplő ökológiai előírásoknak megfelelő gabonamagvakat – Belgium, Csehország, Franciaország, Olaszország, Lengyelország és Spanyolország után – a vállalat székesfehérvári üzeme melletti földeken.
A világ legnagyobb kekszgyártója 2008-ban Franciaországban indította be fenntartható gabonatermesztési programját, hogy csökkentse az ökológiai lábnyomát. Ennek érdekében arra törekszik, hogy a termékeihez használt alapanyagok minél nagyobb részét az üzemei közelében állítsák elő, ezért helyi termelőkkel köt szerződést. Azért éppen a gabonára esett a választása, mert a gyártással járó környezetterhelés 70 százaléka a feldolgozott alapanyagból származik, a csomagolásból pedig csak 8 százalék.
A programhoz csatlakozó gazdálkodóknak követniük kell a Harmony Charta szigorú előírásait, amelyek tiltják a növényvédő szerek és a műtrágya használatát. A biodiverzitás megőrzése érdekében a földjeik
3 százalékát mézelő növényekkel, illetve virágokkal kell beültetniük. Az előírásokhoz való alkalmazkodásért és a földjük egy részének termelés alóli kivonásáért jutalékot kapnak.
A hatvannyolc helyi gazdálkodóval induló Harmonyhoz már 1700 gazda, 13 malom és 27 partnerszervezet csatlakozott a hat országban. Tíz év alatt együtt 20 százalékkal csökkentették a növényvédő szerek, és 60 százalékkal a rovarirtók használatát. Ma az Európában készülő Mondelez kekszek 60 százaléka készül a Harmony program gazdálkodóitól származó búzából, ez az arány kiteszi a felhasználandó több mint 280 ezer tonna egészét. 2017-ben már 39 ezer hektáron vetették el a speciális Harmony-vetőmagokat, és 177 ezer tonna Harmony-gabonát arattak.
„A szigorú fenntarthatósági kritériumok drágítják a termelést, és pluszkiadás a gazdáknak fizetett prémium is, de ezekre befektetésként tekint a vállalat, hiszen a fogyasztói tudatosság erősödésének köszönhetően a környezettudatosság komoly versenyelőny” – mondta Flora Schmitlin, a Harmony európai programvezetője a termelés ismertetésekor. A Harmony Charta szerint készül keksz és nápolyi Lovosicében, a Mondelez második legnagyobb és egyik legrégebbi csehországi üzemében is, mégpedig szintén a programban részt vevő helyi gazdák speciális búzájából. Az automatizált folyamatban óránként 1,2 tonna rágcsálnivaló kerül le a futószalagról. A Belvita kekszek mellett Minonky, Horalky és Tatranky ostyákat is készítenek itt. A lovosicei gyárból Európán kívül az Egyesült Arab Emírségekbe, Libanonba, sőt még Ausztráliába is szállítanak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.