Nemzetközi gazdaság

Az EU frontot nyithat a kínai cégek ellen

Szigorúbb szabályokat javasol az euró­pai magánszektor versenytársaival szemben Hollandia. Az állami támogatással működő uniós cégek okozta piactorzítás elleni törvényt kiterjesztenék a blokkon kívüli vállalatokra is. A főként a kínai cégekre szabott szigorítás egybevághat az új Európai Bizottság szándékaival.

Újabb front nyílhat a globális kereskedelmi háborúban, megnehezítve az olyan kínai cégek életét, mint a Huawei távközlési óriás vagy a vasútijármű-gyártó CRRC, ha uniós szabállyá válik Hollandia legújabb kezdeményezése, amelyet a Financial Times szellőztetett meg. A brit lap által idézett dokumentum szerint a németalföldiek olyan új versenyszabályokat akarnak, amelyek lehetővé tennék Brüsszel számára, hogy beavatkozzon, ha valamely államilag támogatott, EU-n kívüli cég torzítja a belső piacot. Beleszólhatna a vállalatok felvásárlásába, és felléphetne a mesterségesen lenyomott árak alkalmazása ellen. A szabályok ugyanakkor átláthatóbb könyvelésre kényszerítenék a blokkon kívüli cégeket. A javaslat konkrét országokat nem sorol fel, de a kínaiakon kívül például Oroszország állami nagyvállalatainak is lenne vesztenivalójuk, ha figyelmen kívül hagynák a kereskedelmi normákat.

Mindennek egy nem is új keletű panasz az oka: sok európai vállalat tart tőle, hogy nem tudja felvenni a versenyt az államilag támogatott külső – főképp kínai – riválisokkal, miközben rá szigorú felvásárlási és árazási szabályokat ró az EU. A válaszcsapásról eddig csak beszéltek, de a hollandoknak köszönhetően az EU ezúttal megmutathatja az erejét – írja Liam Proud, a Reuters kolumnistája. „A veszély az, hogy a hatékony piaci társaságokat kevésbé hatékony, állami tulajdonú cégek, a kormány ellenőrzése alatt álló vagy támogatott társaságok válthatják, és szoríthatják ki az európai piacról” – idézte a holland RTL Mona Keijzer gazdasági ügyekért felelős holland államtitkárt.

A tét, miként a kínai–amerikai kapcsolatokban is, igen nagy. Az Eurostat adatai szerint az unió tavaly csaknem 400 milliárd euró értékű árut importált Kínából, és csak 210 milliárdnyit exportált. A kínai cégek, mint a Huawei, már erőteljesen jelen vannak Európában, és részt kérnek a telekommunikációs fejlesztésekből is. Európában 500 millió fogyasztó van, sokkal több, mint az Egyesült Államokban, és Európa nagy importőr – emlékeztet Liam Proud.

A holland javaslatnak természetesen keresztül kell mennie az unió teljes döntéshozási mechanizmusán ahhoz, hogy Strasbourgban jogszabállyá váljon. A Financial Times szerint Hollandia már egyeztet erről Brüsszel és a tagállami főváro­sok döntéshozóival. Még nem tudni, kialakul-e egység, mindenesetre az elképzelés összhangban van azzal, amit kinevezése előtt Thierry Breton belső piacokért felelős biztos válaszolt arra kérdésre, hogy támogatni kellene-e európai szupervállalatok kialakulását. A bizottság tagja kiállt a hatékony versenyszabályozás mellett, de felhívta a figyelmet, hogy ideje felülvizsgálni a rendszert. „Erőteljes ipari politikára lesz szükségünk, amely mentes minden naivságtól nemzetközi versenytársainkkal szemben. Ebbe beletartozik az is, hogy fellépjünk a külföldi támogatások belső piaci torzító hatásai ellen, amint azt az EU–Kína-stratégia előrevetíti” – mondta Thierry Breton.

Ezek is érdekelhetik