Nemzetközi gazdaság

Megégette magát a Telenor Mianmarban

Súlyos veszteséggel adott túl mianmari érdekeltségén a norvég Telenor, melynek mobilszolgáltató leányvállalatát a libanoni hátterű M1 befektetési társaság vásárolta meg 105 millió dollárért. 

Súlyos veszteséggel adott túl mianmari érdekeltségén a norvég Telenor, melynek mobilszolgáltató leányvállalatát a libanoni hátterű M1 befektetési társaság vásárolta meg 105 millió dollárért. A Balkánról már kivonult és a magyar piacon is már csak a nevében jelenlévő norvég Telenor döntését az ázsiai országot sújtó belpolitikai válsággal magyarázta, amit a február elején végrehajtott katonai puccs váltott ki. 

Fotó: Bloomberg

Sigve Brekke vezérigazgató közleményében hangsúlyozta, hogy rendben, működőképes állapotban adják át a libanoni vevőnek a mianmari hálózatukat. Az országban eluralkodott káoszból nem láttak más kiutat a norvégok, mint az amúgy 2014-es megjelenésük óta jól  teljesítő egységük eladását. A mobilhasználatot egyébként a katonai junta korlátozza az országban, az adatforgalmat március közepén letiltották, azóta felére apadt a Telenor ottani bevétele. 

Igaz, a puccs óta 2 millió új előfizetővel 18,2 milliósra bővült az ügyfélköre, annyira felértékelődött hirtelen a beszéd alapú kommunikáció szerepe. 

A junta az emberi jogokat is durván megsérti, a szabályozó hatóságok nem látják el feladatukat, úgyhogy érthető, hogy a mintegy 600 millió dolláros cégértéket képviselő leánycéget miért hatodáron adták el. A befektetőket nem érte meglepetésként a kivonulás, a Telenor ugyanis májusban úgy döntött, hogy veszteségként leírja a teljes mianmari operációját, 783 millió dollárral rontva ezzel mérlegét. A csoport így 470 millió dolláros veszteséggel zárta az első negyedévet.

Tavaly Mianmar szállította a Telenor-csoport összbevételének 6, EBITDA-jának pedig a 7 százalékát, utóbbi 109 millió dollárnak felel meg. A norvégok annak viszont örülhetnek, hogy másik két régiós piacukon, Thaiföldön és Malajziában pótolni tudták a Mianmarban kiesett bevételeket. Mi több, Malajziában piacvezetőkké lépnek elő, ha engedélyezik a rivális Axiatával való összeolvadásukat.

Mianmar Telenor ASA Telenor
Kapcsolódó cikkek