Nemzetközi gazdaság

Megkapta a kilövési engedélyt Jeff Bezos

Az Amazon alapítót megelőzte Richard Branson, aki a Virgin Galatic fedélzetén járt a világűr szélén.

Engedélyt kapott a Blue Origin, Jeff Bezos űripari vállalata, hogy embereket – köztük magát a milliárdost – juttasson a világűrbe. Bezos az az Apollo-11 Holdra szállásának napján, július 20-án indul a világűrbe a New Shepard nevű űrhajóval fivére, egy 82 éves volt pilótanő és egy jótékonysági árverés nyertese társaságában. Ez cégének első útja, mely utasokat is szállít.

Fotó: SAUL LOEB / AFP

Az Amazon alapítót megelőzte Richard Branson, aki vasárnap a Virgin Galatic fedélzetén járt a világűr peremén. Az Új-Mexikóból hatfős személyzettel indult űrhajó nagyjából 86 kilométeres magasságba ért el, az emberek néhány percig érezték a súlytalanságot, majd az űrhajó siklásban visszatért az űrkikötőbe. Az egész út a felszállástól a landolásig nagyjából egy órán át tartott.

Ezzel szemben a Blue Origin 100 kilométeres magasságig megy fel, mielőtt visszatérne a földre. A New Shepard, amely mintegy háromszor magasabb, mint egy Boeing-747-es repülőgép, hat embert képes szállítani, az űrkapszula a legnagyobb, amelyet valaha a világűrben használtak.

űrkutatás Blue Origin űrturizmus Jeff Bezos
Kapcsolódó cikkek