Nemzetközi gazdaság

Több mint másfél évtizede nem nőttek ilyen gyorsan az amerikai lakásárak

17 éve nem látott, a várakozásokat meghaladó mértékben nőttek a lakásárak az Egyesült Államokban. A növekedés okai a kínálatot jelentősen meghaladó kereslet, a rekordalacsony hitelkamatok és a vásárlók közötti licitháborúk.

Tovább gyorsult az amerikai lakásárak emelkedése májusban a kedden közzétett, az Egyesült Államok egészét lefedő S&P/Case-Shiller index szerint. A drágulás mértéke éves összevetésben 17 százalékos volt az áprilisi 15 százalékos drágulást követően. Ilyen sebességgel utoljára 2004 októberében nőttek az árak és az elemzők által várt 16,4 százalékot is meghaladta a bővülés üteme.

Fotó: Juan Silva

Az indexben szereplő 20 nagyváros közül a phoenixi lakáseladók jártak a legjobban, ahol a drágulás mértéke 25,9 százalék volt, majd San Diego következett 24,7 százalékkal, amelyet Seattle követett 23,4 százalékkal.

A drágulás havi szintje 1,8 százalék volt, ami szintén meghaladta a szakértők által várt 1,6 százalékos ütemet. A rekordalacsony jelzáloghitel-kamatoknak köszönhetően az amerikai túlnyomórészt sértetlenül vészelte át a koronavírus-járványt. Az árakat továbbra is az hajtja fölfelé, hogy az erős kereslet jelentősen meghaladja a szűkös kínálatot.

S&P/Case-Shiller index Egyesült Államok lakásárak
Kapcsolódó cikkek