Nemzetközi gazdaság

A krumplitejé a jövő?

A svéd DUG által megalkotott, burgonya alapú tej azzal hirdeti magát, hogy a leginkább fenntartható növényi tejet hozták létre. Tekintve, hogy a szintén svéd Oatlyhoz hasonlóan a Lund Egyetem kutatásán alapul, érdemes lehet figyelni rá.

A növényi tejek elkerülhetetlenek a 21. században, bizonyos Facebook csoportokban már szinte valutának is számítanak és népszerűségük töretlenül növekszik. A különböző tejtermékeket helyettesítő növényi alapú termékek piaca 2019-re már meghaladta a 16 milliárd dollárt, melynek jelentős részét a zab és a mandula alapú tejek adták.

Fotó: Shutterstock

A növényi alapú tejek azonban számos más alapanyagból is készülhetnek, a rizstől a kókuszon át a szójáig. A svéd DUG a burgonya alapú tejével kíván belépni erre a piacra, mely a leginkább fenntartható növényi tejhelyettesítő lehet az Euronews szerint. Tekintve, hogy ezen termékek fogyasztói közül sokan környezeti szempontok miatt választják a tej alternatíváját, a cég akár a szintén svéd eredetű Oatlyhoz hasonló sikereket is elérhet, mely cég egészen a Nasdaqig jutott.

A DUG, az Oatleyhoz hasonlóan a svédországi Lund Egyetemen végzett kutatásoknak köszönheti megszületését, az italt az egyetem professzora Eva Tornberg hozta létre, és a burgonya és repceolaj emulziójának eredményeként jön létre. A cég szerint a termék egy kilogrammjának előállítása során mindössze 0,27 kilogramm széndioxid kerül az atmoszférába, míg ugyanezek az érték a zab esetében 0,9, a mandula esetében pedig 0,7 kilogramm.

A növényi alapú tejek forgalmának növekedésével ráadásul kérdéses, hogy a mandula mennyire lesz képes lépést tartani, tekintve, hogy a világ mandulatermelésének 80 százalékát Kalifornia aligha képes termelését túlságosan sokáig fokozni. A krumpli ráadásul még a zabnál is kevesebb termőföld felhasználását is igényli.

A termék, mely egyelőre Nagy-Britanniában érhető el, tehát akár sikeres is lehet, jóllehet az értékelések közül több is azon panaszkodik, hogy a teában vagy a kávéban csomósodik, ami egy tejhelyettesítő esetében komoly probléma.

Lund Egyetem növényi tej Egyesült Királyság élelmiszeripar
Kapcsolódó cikkek